Bildecollage: Skjermdump/stillbilder fra twitter-video/Merve Kayikci.

Søndag ble de første klimaaksjonene i Danmark, i regi av Extinction Rebellion (XR) iverksatt.

I København ble det slått opp bannere og plakater på Christansborg slott, melder TV2 Danmark. I Christiansborg slott holder både Folketinget, regjeringen og Høyesterett til.

Men aksjonen som trolig fikk mest oppmerksomhet var blokaden av en oljehavn i Århus, Danmarks nest største by.

Etter først å ha samlet seg ved rådhuset søndag ettermiddag dro en gruppe XR-aktivister til oljehavnen og hindret oljetankbiler i å komme både ut og inn. Kjøretøy med andre ærend ble sluppet gjennom. Minst 30 demonstranter blokkerte hovedinnkjørselen, mens smågrupper hadde stilt seg ved mindre innkjørsler, ifølge politiet på stedet, melder TV2.

Aksjonistene fra Extinction Rebellion ropte «system change the climate change».

Politiet på Østjylland sa at XR ikke hadde meldt fra om aksjonen 24 timer i forveien til politiet, slik reglene i Danmark krever.

Dag 1 for XR i Danmark

– Vi vil rette oppmerksomheten på all oljen som passerer via Århus. Vi vil at politikken endres i Danmark, vi vil komme i avisene, og vi vil at politikerne skal ta klimaendringene på alvor, sa en av aksjonistene til journalisten Merve Kayikci, som har lagt ut en video fra hendelsen på sin Twitter-konto.

– Dette er dag 1 for XR i Danmark, sa aksjonisten.

En av de andre som aksjonerte var en kvinne fra Grønland,. Hun var blant de som hadde sagt seg villig til å la seg arrestere.

– Jeg bestemte meg for å bli en klimaaktivist da jeg skjønte at det ikke var håp for Grønland, ifølge forskerne (all is på Grønland vil etter all sannsynlighet smelte, red.anm.). Det opprørte meg så mye. At jeg ikke kan få vise mine barnebarn … På grunn av oppvarmingen, som vi allerede merker godt, kommer isbjørnen nærmere der folk bor, og leter etter mat. Vi kan ikke la barna gå ute alene lenger, forteller kvinnen på videoen til Kayikci.

Østjyllands Politi opplyser at aksjonistene forlot oljehavnen klokken 16.44 uten at noen arrestasjoner ble gjennomført.


 

- Annonse -