– Jeg blir nesten rørt av tanken på at vi blir en god gjeng kunnskapstørste naturglade, som hver morgen i advent skal kose oss med å kikke inn i en hul eik, humre litt av de samme tingene og lære noe nytt. Jeg gleder meg!  

Det sier Christian Steel, biolog og generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima. Sabima står bak adventskalenderen Eika, som ikke skjuler sjokolade og nips, men verdifullt naturmangfold.  

Eika er designet slik at hun kan stå på bordet eller i en vinduskarm. Bak hver av de 24 lukene, skjuler det seg en art som er knyttet til gamle, hule eiker. 

Bestill adventskalender og 24 dager med eikelykke her! 

Annonse

En eik kan bli over 1000 år. De gamle eikene med hulrom og grov bark, er levestedet til et forbløffende mangfold av arter. Her kan det leve biller, maur, veps, sopp, lav, moser, sommerfugler, fugler, flaggermus og pattedyr. 

– Lukene ble på langt nær store nok til å romme alle de herlige detaljene om artene. Et lite hefte med 24 stemningsfulle historier måtte vi spandere på dem, sier Steel. 

Christian Steel oppfordrer folk til å besøke gamle eiker. 

– Ta med deg lupe og studer på barken på et gammelt eiketre. Du vil oppdage utrolig mange ulike arter! De fleste av artene man kan se nå, sent på høsten, er ulike arter av lav, sopp og noen moser, forteller han.  

Sabima er en miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av naturmangfold. På nettsidene våre finner dere både adventskalenderen, fine julegaver som redder naturen og kunnskapsrike artikler om viktig natur. Inntektene fra salget av Eika går til støtte for Sabimas arbeid med å stanse tapet av naturmangfold.

Les mer om innholdet i adventskalenderen her.