Det er Kystverket som skal lede arbeidet med å rydde strender for plastpellets som har lagt seg i Oslofjordområdet og nedover langs sørlandskysten i de siste ukene.

En statlig ledet aksjon trådde formelt i kraft ved midnatt natt til torsdag i forrige uke, opplyser Kystverket.

Man vet nå hvor de hvite plastpelletene (PP) som har dukker opp på norske strender, kommer fra. Ifølge Kystverket fikk et skip som eies av rederiet Seatrans Ship Management, slått hull i en container i et uvær i Nordsjøen natt til 23. februar. Skipet hadde lastet 26 tonn PP i Rotterdam dagen før. Det antas at polypropylen-pellets fra containeren lakk ut på dekk og videre ut i sjøen.

Modell av drivbane for plastkulene. Illustrasjon: Meteorologisk institutt/Kystverket.

Opptil 10 tonn plastkuler i naturen

Kystverket tror at opptil 10 tonn plastpelleter kan ha lekket ut i sjøen. Deres driftmodellering viser at utslippspunktet i Nordsjøen vil føre til at store kystområder i Norge, men potensielt også Sverige og Danmark, blir berørt og vil få plastpellets inn på strendene.

Rådgiver i Kystverket, Rune Bergstrøm, sier de antar at pelletsene fra skipet stort sett befinner seg på land nå. Arbeidet med å rense opp på strendene er i gang, og med ulike metoder.

– Noen steder brukes det en slags støvsuger, men det er en ombygd løvblåser. Utfordringen med disse er at filtrene ofte går tett. Der pelletsene er nedblandet i sand har vi brukt store sugebiler, og vi har også brukt en metode med å danne vannbassenger der dette passer. Pelletsene flyter opp og kan fjernes, forklarer han.

Rensingen vil ta lang tid

Private firmaer har kontaktet myndighetene og kommet opp med mange ulike forslag til rensemetoder. Mange av disse blir eller skal bli testet ut, forteller Bergstrøm til Naturpress.

– Hvor lag tid vil det ta å få renset strendene for plastpelletsene?

– Lenge! Og vi finner ikke alt. Dessuten er dette nytt for oss, og vi må lære.

Kystverket ønsker at observasjoner som gjøres av publikum meldes inn, og har opprettet en egen nettside der funn kan registreres.

Rederiet har tatt ansvar

Alle steder er ikke like ille forurenset av pelletsene.

– Vi vet jo hvordan strømmene går i Skagerak. Det har blitt tatt opp mye i Moss og Fredrikstad, for eksempel. Både Danmark og Sverige er potensielt også utsatt for dette, men foreløpig har vi ikke mottatt rapporter om funn i Danmark. Men i Sverige har det blitt funnet noe, sier Rune Bergstrøm.

Den norske staten, ved Kystverket, har regien på renseaksjonen. Men Bergstrøm opplyser at det er tett samarbeid med rederiet til båten som forurensingen stammer fra.

– De tar både et praktisk og økonomisk ansvar, og vi har møter med dem så å si hver dag, sier han.


Foto: Wusel007 / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

- Annonse -
Vil du annonsere her?