Illustrasjonsfoto: Canva.

Metan er en atskillig mer potent drivhusgass enn karbondioksid, men har mye kortere levetid.

I tillegg er det etter alt å dømme enklere å redusere metanutslippene, noe som gir håp.

En ny rapport fra FNs miljøprogram (UNEP) og Climate and Clean Air Coalition (CCAC) i samarbeid, anslår at menneskeskapte metanutslipp kan reduseres med opptil 45 % i løpet av inneværende tiår. Ifølge rapporten betyr i så fall det at den globale oppvarmingen kan reduseres med 0,3 grader på ti år, eller om lag en fjerdedel av oppvarmingen som har skjedd siden førindustriell tid.

Dette gjør at forskerne tror 1,5-graders målet likevel kan være innen rekkevidde, noe som stadig oftere har blitt sett på som et svinnende mål.

Det er et faktum at (de totale) klimagassutslippene i dag er så høye at det uten tiltak vil føre til en global oppvarming på omtrent tre grader innen 2100. Dersom 1,5-graders målet skal nås har det vært beregnet at CO2-utslippene må halveres innen 2030 og være tilnærmet null i 2050.

– Må ikke være passive

– Selv om det er vanskelig å påvirke oppstrøms metanutslipp i EU, fra olje- og gassektoren, må vi ikke sitte og ikke gjøre noe, sier Jutta Paulus, EU-parlametsmedlem, i rapporten.

– Et ambisiøst veikart som begynner med statistikk og rapportering, men også legger føringer for framtidige importtillatelser, vil presse fram internasjoale tiltak. Vi må håndtere utslipp ikke bare fra energisektoren, men også fra deponier, landbruk og forlatte kullgruver. Å sette av øremerkede midler mot disse superutslippskildene vil være velinvesterte penger på veien mot oppnåelse av klimamålene for 2030, uttaler Paulus.

- Annonse -

Forbud mot fracking, gass må nedfases

Et raskt metanutslippskutt ville blant annet bety at man vinner noe tid til å kutte utslipp av CO2 og andre drivhusgasser.

FN-rapporten slår fast at metanutslippene i hovedsak kommer fra fossile brensler, avfall og jordbruk. Men forskerne anviser det som er relativt enkle løsninger for å få ned metanutslippene i eksempelvis fossilsektoren, og som særlig handler om å tette lekkasjer. I tillegg må investeringer i gass reduseres raskt og gassledninger stanses, og et forbud mot fracking må innføres, heter det.

Også for avfallsektoren og jordbruksektoren anviser rapporten tiltak.


- Annonse -
Vil du annonsere her?