I et såkalt Arne Næss-seminar skal Senter for utvikling og miljø ved UiO arrangere duell mellom den danske forfatteren Bjørn Lomborg og klima-og innovasjonsforskerne Bjørn H. Samset og Atle Midttun.
Duellen skjer i Litteraturhuset i Oslo i neste uke.
Bjørn Lomborg ble verdenskjent da han i 1998 ga ut boken Verdens sande tilstand, hvor hans hovedtese var at mange av miljøforkjempernes forutsigelser og påstander er overdrevne. Lomborg fikk motbør fra miljøhold, og debatten gikk friskt en stund.
Boken er oversatt til mange språk.
Lomborg mener at de fleste foreslåtte tiltakene mot global oppvarming er svært dyrt i forhold resultatene, og at disse ressursene hadde gjort mer nytte om de for eksempel var anvendt i bekjempelse av malaria, HIV og skittent drikkevann i fattige land.
Nå stiller arrangørene UiO og Wigestrand Forlag spørsmålet om klimapanikk og klimafrykt er et hinder for den grønne omstillingen:
«Kan klimapanikk koste oss titusener av milliarder kroner, skade de fattige, og bremse utvikling til en bedre verden? Skaper vi unødvendig klimafrykt, særlig for de unge? Bidrar vår håndtering av klimautfordringene til å gjøre det vanskeligere å løse det globale fattigdomsproblemet og ulikheten i verden? Bør vi være føre var og tilpasse oss klimaendringene heller enn å tro at vi kan stanse dem?»
Ikke klimaskeptiker
På arrangementet i Oslo skal både Lomborg og Samset holde hvert sitt foredrag før debatten starter. Også publikum vil få anledning til å delta. Ordstyrer er Nina Witoszek.
Lomborg er ikke en såkalt klimaskeptiker i den forstand at han er uenig i at menneskeskapt oppvarming av klimaet faktisk eksisterer. Derimot mener han at et ensidig fokus på drastisk reduksjon på utslipp av drivhusgasser er problematisk, ifølge Wikipedia. Han er også motstander av polariseringen av debatten om klimaendringer hvor enten klimaendringer ikke eksisterer eller at det betyr verdens undergang. «Vi trenger å se på det smarte i midten,» uttalte han til New Scientist i september 2010.