Den var utryddet i over 100 år, men reetablerte seg i Danmark på 1990-tallet. Havørnen er nå i stadig framgang.
Ifølge den årlige statusen som Dansk Ornitologisk Forening (DN) lager, er det nå 152 ynglende par havørn i landet, og i 2021 fikk disse 153 nye unger på vingene, ifølge Danmarks naturfredningsforening.
Havørnen er Nord-Europas største hekkende rovfugl og den fjerde største av verdens ørner.
I Norge er bestanden anslått til å være på mellom 3 300 og 4 000 individer. Norske havørner har blitt brukt til reetableringsforsøk i Skottland og Irland, men ikke i Danmark, hvor det antas at den nye bestanden har bygd seg opp blant annet gjennom vinterforing i Sverige og Tyskland på 80- og 90-tallet.
Gode levekår
Levevilkårene for havørn i Danmark regnes for å være god.
– Danmark er med sin geografi et ordentlig smørøye for havørnen, sier Jan Pedersen, biolog i DN.
– Her er masser av kyst, fjorder og innsjøer der den kan finne mat i form av fersk fisk, ender, sothøns og innimellom hare. Dessuten får vi flere og flere gjess på jordene i Danmark, og det gir havørnen mulighet til noen store, næringsrike måltider om vinteren. Havørnen har vært ekstremt dyktig til å tilpasse seg det moderne, danske landskap, og har funnet ut at den godt kan bli her og finne mat året rundt, sier Pedersen i artikkelen på DNs nettsider.
For andre fuglearter i Danmark er bildet ikke like lyst. Halvparten av alle ynglende arter er enten truet, sårbare, eller helt forsvunnet. En av de viktigste årsakene til den urovekkende utviklingen er reduserte leveområder for fugl.
Uvettige handlinger
På slutten av 1800-tallet var havørnen som hekkefugl borte i det meste av Vest-Europa. Avskyting, fangst, giftbruk og reirplyndring er blant de lite ærerike handlingene mennesker har utført mot havørnen, og som nesten førte til total utryddelse i Europa. Det var skuddpremie på havørn til ut på 1960-tallet i Norge. Bruken av DDT i landbruket førte til at skalltykkelsen på eggene gikk ned, og dette var en annen årsak til nedgang i bestanden.
Kilder: Danmarks Naturfredningsforening, Wikipedia, Miljødirektoratet