Foto: Skjermdump fra kampanjevideo som StopCambo har lagt ut.

Equinor møter protester hvor enn de borer. Denne uka pågår miljøorganisasjonenes anti-Wisting-markeringer, og samtidig starter protester mot Equinors Rosebank-planer nordvest for Shetland.

Det canadiske selskapet Suncor og israelske Ithaca skal etter planen delta som operatører ved siden av Equinor, som er hovedoperatør. Rosebank er det største uåpnede feltet på britisk side i Nordsjøen.

Allerede skal en underskriftskampanje mot Rosebank ha samlet inn over 90 000 signaturer i UK. 

I dag tirsdag arrangeres Digital Day of Action, en internett-kampanje som retter seg mot Equinors Rosebank-planer. Aksjonen er et samarbeid mellom organisasjoner i Storbritannia og Norge. Aksjonen ber Equinor droppe Rosebank-prosjektet. Kravet begrunnes med klimautslippene prosjektet vil føre med seg, samt store subsidier til Equinor om selskapet bestemmer seg for å bygge ut Rosebank.

Hevder at Equinor lar britene ta regningen

Ifølge gruppen som står bak Rosebank-protestene mener mange briter at dette er penger som heller bør gå til å løse den pågående økonomi- og energikrisen i landet.

– Vi inviterer alle til å bli med på tirsdag. Digital Day of Action er en god anledning for deg i Norge eller Storbritannia som enten vil si fra om dette kontroversielle Equinor-prosjektet, eller vil å lære mer om det, sier Tessa Khan, leder for Uplift UK, i en pressemelding som er sendt ut.

Kampanjen venter å få støtte fra grupperinger i både Argentina og Bay du Nord i Canada, steder hvor Equinor også møter protester for planlagte prosjekter. 

– Når man ser hvilken økonomi- og energikrise Storbritannia står i, er det flere i Storbritannia som ser på Equinor’s timing som utnyttelse av et land i kaos. Det er britiske skattebetalere som tar regningen for utbyggingen, i et land hvor flere og flere må velge mellom å spise eller varme opp hjemmene sine, sier Tessa Khan.

Nettverket som står bak protestene kaller seg StopCambo, og består av Uplift og andre organisasjoner som Greenpeace, 350, Oxfam og Friends of the Earth. Fra Norge har Stopp Oljeletinga sluttet seg til.

Equinor: Rosebank designet for lavest mulig karbonavtrykk

Naturpress har spurt Equinor om en kommentar til aksjonen som pågår. Pressetalsperson, leting og produksjon internasjonalt, Ola Morten Aanestad, svarer dette:

– I Storbritannia er vi et bredt energiselskap med betydelig aktivitet og viktige prosjekter innen olje og gass, havvind, hydrogen og karbonfangst og – lagring.

– Så lenge det er behov for olje og gass, spiller det en rolle hvor og hvordan den produseres. Rosebank er et prosjekt som er designet for lavest mulig karbonavtrykk, samtidig som det planlegges for høyest mulig verdiskaping i form av  bedre energisikkerhet, lokale arbeidsplasser og industrielle ringvirkninger. Rosebank-feltet ble funnet i 2004. Ambisjonen er å ta en investeringsbeslutning i 2023.

– Påvirker ikke gasskrisen

I august leverte Equinor miljøplan til de britiske myndighetene. Dersom godkjenningene kommer er det ventet at Equinor tidlig neste år vil avgjøre om de skal investere eller ei i Rosebank. Mulig produksjonsoppstart er 2026-2028, og planlagt siste produksjonsår er 2051, hvis utbyggingen kommer i gang.

StopCambo hevder at Rosebankfeltet vil ha liten eller ingen innvirking på Storbritannias pågående gass-krise, da Rosebank i hovedsak består av olje som Storbritannia eksporterer.

«Pengene som brukes til å subsidiere Equinor for utbyggingen av Rosebank hadde gjort mye mer nytte om de ble brukt til å isolere britiske hjem eller øke produksjonen av fornybar energi som er rundt ni ganger billigere enn olje- og gassproduksjon«, skriver nettverket. 

Her tweetes det om aksjonen mot Equinor:

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?