Faksimiler fra Lofotposten 2.juli 1971.

Det varmeste som offisielt er målt på Svalbard er 21,7 grader. Den rekorden ble satt i 2020 og gjelder fortsatt.

I en artikkel som Document.no publiserte 24.august i år omtaler avisen en sak i Lofotposten fra 2. juli 1971, hvor det meldes om «tropisk på Svalbard» i forsidetittelen. Saken er mye kommentert på Document, og på Facebook-sidene til Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet.

Fra Lofotpostens forside 2. juli 1971.

Forsideoppslaget i Lofotposten kan forstås som at det var opptil 30 grader i skyggen, siden det er det man vanligvis forstår med en temperaturangivelse. Når man slår opp på selve artikkelen på side 4 går det imidlertid fram at rekordvarmen er målt i sola.

Stor forskjell på sol og skygge

Forskjellen på solmålt og skyggemålt temperatur er ikke en statisk størrelse, og avhenger av flere variabler, blant annet vind- og trekkforhold, høydeplasseringen over bakken, bakkens beskaffenhet (f.eks. asfalt kontra gress). Men forskjellen mellom skygge og rett i solsteken kan i ekstreme tilfeller bli flere titalls grader. En generell antydning som gis er at forskjellen i gjennomsnitt ligger et sted mellom 10 og 15 grader.

Artikkelen i Lofotposten 2. juli 1971.

Rent faktisk er det ikke noen forskjell på lufttemperaturen i sola og i skyggen, men strålingen gjør at det føles mye varmere i sola. Et termometer måler temperaturen i termometeret, ikke i selve lufta, og derfor går målingen opp.

Ment som oppfriskende anekdote

Journalist Geir Furuseth, som la ut saken i Document.no, sier til Naturpress at sol/skygge-problematikken aldri var i hans tanker da han postet den. Den var ikke ment som nyhetssak eller en gjennomarbeidet meningssak, men som en oppfriskende anekdote.

– Som leserne vil se at jeg skrev, er saken i sin helhet tjuvlånt fra Facebook. Hensikten med en slik sak er å vise leserne et bittelite, anekdotisk eksempel på at klimaet varierer, og at vi ikke nødvendigvis lever på randen av klodens undergang, slik mange dessverre later til å tro, skriver Furuseth i en epost.

Furuseth mener det er stor vitenskapelig uenighet om årsakene til at vi opplever klimasvingninger også i vår tid.

Så varmt var det egentlig

Så hva var temperaturen i Longyearbyen de første dagene av juli 1971?

Et søk på Norsk Klimaservicesenter for dagene 29. juni til 4. juli 1971 viser at det var høye temperaturer til Svalbard å være. Men et godt stykke unna tropisk varme. Makstemperaturen 1. juli 1971, dagen før avisoppslaget, var på 13,5 grader i skyggen.

Graf: Norsk klimaservicesenter.

Den globale oppvarmingen i våre dager skjer raskest i nordområdene. Studier viser at oppvarmingen skjer opptil fire ganger raskere der enn ellers på kloden. Nordøst på Svalbard har temperaturen økt med over fem grader bare i løpet av de 20 siste årene.


- Annonse -
Vil du annonsere her?