- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Knappe to uker før Øyafestivalen startet ble solcellepaneler i blomsterform lagt ut på bakken for å samle opp ren energi fra oven.

Det skjedde over de grønne terrassene over ballbanen som nå er omskapt til klubbscene.

Salgssjef Martin Duckert forklarer hvordan de kubistiske solsikkene gjør nytten sin. Selskapet han representerer, Solar Technologies Scandinavia, står bak leveransen av systemet, sammen med to andre firmaer.

Produserer strømmen på forskudd

– Det vi gjør her er et samarbeidsprosjekt med Otovo, Hjellenes Consult og oss. Nå skal vi gi grønn strøm til Øyafestivalen, forteller Duckert fornøyd. Visjonen er at vi skal kunne drifte store deler av sceneområdet med solstrøm. Det vi gjør er å lagre strømmen vi produserer fra nå av og frem til festivalen på strømnettet og så henter vi den ut igjen fra nettet når festivalen starter.

Ikke akkurat solsikker… (Begge foto: Terje Lind Bjørsvik, Naturpress)

– Dette legger jo ikke beslag på så veldig mye plass. Hvor mye energi blir produsert?

– Dette er et ti kilowatts anlegg, det vil si at det produserer ca ti tusen kwt i året, så dette vil produsere 10 kw i timen. Da vil vi nok kunne dekke store deler av i hvert fall et sceneområde her på Øya. Det er et ganske stort hopp fra i fjor, da vi hadde et tre kilowatt anlegg. Det er mer enn en tredobling, sier Duckert.

Justerer panelene underveis

Han forteller at det er til sammen 40 paneler som gir denne energien, ti i hver blomst.

– Vi har en løpende overvåkning på produksjon og tilstand på hvert enkelt panel, og vi kan reagere og justere underveis om det skjer noe. Det kan være trær, skygger, vær… dette er smarte solceller.

– Det er jo en uortodoks forlegningsmåte vi har valgt her, men nå er jo Øya veldig grønn, så da passet det godt å legge dem i blomsterform på plenen. Her blir det ti store blomster som produserer strøm i de grønne terrassene, så dette blir riktig bra.

Sier Martin Duckert og går tilbake til monteringen.


 

- Annonse -