- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Etter å ha bodd i Sør-Afrika i flere år valgte hun sykkel som fremkomstmiddel når det var tid for å vende nesen hjem til Norge.

– Det har jeg ikke angret på, sier Teresie som i disse dager krysser landegrensen mellom Egypt og Jordan.

Reisen begynte ved Port Agulhas, Afrikas sydligste spiss i juni 2017. Siden Teresie satte seg på sykkelsetet for første gang en dag i juni i fjor har hun tilbakelagt mer enn 10.000 kilometer. Hun forteller at de gode opplevelsene har stått, og står i kø siden det høytidelige øyeblikket hvor hun sto på sørspissen av Afrika, klar til å krysse det Afrikanske kontinentet på to hjul.

– Å sykle over saltslettene i Botswana var litt av en opplevelse. Å svømme på stupet av Victoria Falls i Zambia likeså. I julen besteg jeg Mount Kenya, og på nyttårsaften danset jeg langs kysten av Kenya! Ørkenen i Sudan vakker, og jeg storkoste meg med å sykle fra det ene egyptiske tempelet til det andre, forteller hun entusiastisk.

Hun legger til at det er alle de gode, generøse menneskene hun møter underveis som gjør at hun kan glede seg over alt dette.

Globale CO2-utslipp har økt med nesten 50 prosent siden 1990. I høyinntektsland står flyreiser for en stor andel av enkeltmenneskers karbonutslipp. En flyreise for én person fra Cape Town i Sør-Afrika til Kirkenes i den nordligste delen av Norge slipper ut 2,5 tonn CO2 i atmosfæren. Utslippet fra én enkelt flyreise kan være høyere enn det gjennomsnittlige CO2-utslippet per person i mange land; Det gjennomsnittlige, årlige CO2-utslippet per person i Afrika sør for Sahara er 0,8 tonn, og 1,5 tonn i Sør-Asia.

Nye vennskap i Kenya: Teresie fikk smykker i avskjedsgave fra verten hun bodde hos. Foto: Teresie Hommersand

Inspirerer andre med filmvisninger

Ideen til reisen kom som en følge av Teresies klima- og miljøengasjement og ønsket om å gjøre en positiv forskjell i verden. I tillegg til å redusere sine egne utslipp samler hun inn penger til en miljøorganisasjon i Kenya, og viser filmer om klima og miljø i landsbyer hun besøker underveis.

Med en bærbar solcelledrevet projektor samler hun menneskene hun møter til filmvisninger og samtaler der de kan dele kunnskap, erfaringer og inspirere hverandre til å leve mer bærekraftig.

– Det er veldig kjekt og givende å vise film! sier Teresie.

Et høydepunkt var å vise film i biblioteket i Alexandria for 3 000 studenter, men kvelden hun arrangerte filmvisning under stjernene ved Turkanasjøen i Kenya var også uforglemmelig:

– Der spente vi opp et hvitt laken som lerret og viste en kortfilm fra Zambia som problematiserer kullproduksjonen slik den forekommer i mange afrikanske land. Publikum var veldig interesserte og kunne relatere seg til filmene. Sistnevnte er veldig viktig. Vi endte opp med en fin diskusjon rundt temaet, mye takket være verten min den kvelden som oversatte mellom alle, forteller hun.

Ser konsekvensene av klimaendringene

Den globale gjennomsnittstemperaturen kan fortsatt øke med 3,4 grader selv om verdens land overholder sine forpliktelser i Parisavtalen. Dette vil føre til mer ekstremvær og endrede værmønstre, som vil tvinge folk til å tilpasse seg, ifølge FNs miljøprogram.

– Tørke og vannmangel har vært den mest fremtredende klimatiske endringen jeg har sett i regionene jeg har vært gjennom, forteller Hommersand.

Hun har blitt innlosjert hos en rekke mennesker hun har møtt underveis. I Sør-Afrika bodde hun hos en bonde som strevde med dyrke og å finne nok mat til dyrene sine. Han drev med selvbergingsjordbruk og var avhengig av gården sin for å tjene nok penger til å fø seg selv og familien.

– I Zambia snakket flere småbønder om det samme. At de sliter med å produsere nok mat grunnet tørke. Jeg besøkte Victoria Falls for andre gang mens jeg var der. Flere snakket om at vannstanden i Zambezi-elven, kilden til denne fossen var uvanlig lav i år. Det var trist å se hvor lite vann det var sammenlignet med sist jeg var der, og dette på et sted som kanskje er Zambia og Zimbabwe sin største turistattraksjon og en viktig inntektskilde, forteller hun.

Hør Teresie forklare sykkelturen her:

https://www.facebook.com/capetokappproject/videos/446711409016670/

Foretrekker å sykle fremfor å fly

I Botswana ble Teresie jaget av en elefant, en episode som fort kunne endt stygt. I Sudan slet hun med å sykle gjennom ørkenen i 50 varmegrader, og det har vært noen episoder med uønsket oppmerksomhet og seksuell trakassering. Gitt størrelsen på det afrikanske kontinentet, og hvor sårbar man er når man reiser alene og på sykkel er dette «småtterier» ifølge Teresie.

De negative opplevelsene er i klart mindretall, og hun tror det stort sett er en fordel å være kvinne når man reiser alene.

– Mange tenker fremdeles at kvinner ikke er i stand til å gjøre det samme som menn og at de trenger ekstra hjelp og beskyttelse. Jeg tror jeg blir ekstra godt tatt vare på av de jeg møter på ferden på grunn av dette.

Nå skal hun tråkke seg gjennom Jordan, Palestina og Israel for så å ta en seilbåt til Hellas. Derfra går ferden videre gjennom Kroatia, Tyskland, Danmark og Sverige mot Norge og Nordkapp. Reisens endelige mål og det nordligste punktet i hjemlandet Norge.

«Før ble jeg glad av å fly, nå blir jeg glad av å ikke fly»

Å forandre livsstil og leve mer bærekraftig handler om å endre måten vi lever og tenker på ifølge Teresie. Være kreativ. Tenke nytt og være realistiske om hvilke endringer vi kan gjøre.

– Å handle i tråd med det som er bærekraftig kan virke begrensende, hemmende. Å lære noe nytt eller å endre noe involverer ofte litt voksesmerter, men når du kommer over den terskelen er det ikke noe stress. Tvert imot! Se på meg! Å ikke «kunne» fly har resultert i tidenes eventyr!

Teresie krysset grensen til Kenya i 2017. Foto: Teresie Hommersand

Følg Teresies reise til Norge og Nordkapp:


Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, 21. septemberUNRIC er FNs regionale informasjonskontor for Vest-Europa og publiserer informasjon og dokumentasjon til landene i denne regionen, inkludert EU.

Reportasjen er også publisert på nettstedet Transitmag.no

- Annonse -