UKAS LEDER: Equinor får stadige tegn på at den fossile økonomien blir vanskeligere. Samtidig er miljøpartiene mer og mer toneangivende, både her hjemme og internasjonalt. Illustrasjonsfoto: Equinor.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Samtidig som Miljøpartiet de grønne (MDG) runder historiske 20 prosent i hovedstaden, og historiske 10 prosent på landsbasis, så selger det danske pensjonsfondet MP Pension seg ut av den norske oljegiganten Equinor.

Det grønne skiftet er for alvor igang. Den norske olje- og energigiganten Equinor har fått klare tegn på dette de siste ukene:

Equinor-aksjer selges unna. Den norske oljegiganten mistet denne uka viktige eiere når det danske pensjonsfondet MP Pension  solgte unna sin andel. Equinor er ett av 10 selskaper som MP Pension nå selger seg ut av, fordi “selskapenes langsiktige forretningsmodeller ikke er forenlige med klimamålene i Parisavtalen”.

MP Pension er pensjonskassen til danske lærere og psykologer. Investeringene som nå trekkes ut av de 10 selskapene er på totalt 644 millioner danske kroner, i sum altså ikke en beslutning som er avgjørende for selskapenes økonomi.

Men salget forteller at internasjonale fond viser aktivt eierskap og samfunnsansvar.

I tillegg til Equinor, selger MP Pension seg ut av ExxonMobil, BP, Chevron, PetroChina, Rosneft, Royal Dutch Shell, Sinopec, Total og Petrobras.

På hjemmebane har Equinor fått tilsagn fra Enova om støtte på hele 2,3 milliarder kroner til det som blir verdens største flytende havvindpark. Begrunnelsen er «å bringe flytende havvind et steg nærmere kommersialisering, og alle de positive ringvirkningene det kan ha både for den globale klimautfordringen og norsk næringsliv i lang tid framover», i følge Enova-direktør Nils Kristian Nakstad.

På motsatt side av kloden har den australske tenketanken Australia Institutelagt fram en rapport om virkningene av eventuell olje- og gassvirksomhet i Australbukta, der Equinor har planer om drift.

Rapporten er dårlig nytt for Equinor: Myndighetene i delstaten South Australia må basere seg på subsidier i flere tiår framover dersom de ønsker å få utviklet olje- og gassvirksomhet i Australbukta. Det er tvilsomt om delstaten vil få noen skatteinntekter av betydning, og i letefasen vil produksjonen være så liten at hverken skatteinntekter eller royalties vil tilkomme.

Samtidig her hjemme har MDG kraftig vind i seilene, kun få dager før valget. Det er historisk med over 20 prosent oppslutning i hovedstaden. Hver femte Osloboer skal altså stemme MDG ved lokalvalget i år, om meningsmålingene har rett. På landsbasis sier en meningsmåling at hele 10 prosent vil stemme på miljøpartiet. Ja, MDG har størst oppslutning i byene, men mye tyder på at den grønne bølgen nå har nådd også distrikter og bygder.

MDGs vekst her hjemme er en forlengelse av trenden på kontinentet. Ved valget til Europaparlamentet i mai gikk MDGs europeiske søsterparti kraftig fram; De grønne har allerede endret den europeiske maktbalansen.

Det er ingen tvil om at det grønne skiftet, både det politiske og det økonomiske, har fått et nytt gir.


 

- Annonse -