UKAS LEDER: Naturpress støtter kommuneoppropet. Foto av Terje Karlsen: Eivind Oskarson. Foto av migranter: Markel Redondo / UNHCR.

Evakuer barna fra Moria! 125 norske kommuner har vedtatt å stille seg bak dette kravet. De har alle sagt ja til å hjelpe.

Nå må Jon Helgheim slutte å sitte på Dagsnytt 18 og hevde han vil «hjelpe dem der de er». Situasjonen på den greske øya Lesvos er for akutt til at norske politikere kan sitte på radio med varme høretelefoner og enda varmere mikrofon etter altfor mye prat.

I flyktningleiren Moria bodde det inntil nylig 13.000 mennesker, selv om den var bygget for 3.000. På det verste bodde det over 20.000 mennesker i leiren sies det, men ingen kan vite sikkert i kaoset. I flere år har rapportene fra leiren fortalt om ubeskrivelige boforhold. Transit Magasin har fulgt situasjonen over lang tid.

Desperate flyktninger har bodd i en overfylt leir, hvor mat og klær er mangelvare, barn som går barbeint midtvinters, toaletter som deles av 150 mennesker, søppel og avføring flyter i gatene. Overgrep. Knivstikking. Moria leir har blitt beskrevet som den verste av alle flyktningleirene på de greske øyer.

For noen dager siden ble det rapportert om 35 tilfeller av korona-smittede. Hjelpeorganisasjoner advarte allerede i mars om faren ved korona-spredning i flyktningleirene. De smittede i Moria ble satt i karantene midt i leiren, for å unngå en gigantisk covid19-katastrofe på øya.

Så tok det fyr. Natt til onsdag denne uka ble kaoset forvandlet til et brennende helvete. Ved et utrolig hell har ingen blitt drept av flammene i det tørre klimaet. 80% av leiren ble brent ned, og de flyktningene som bodde der er spredt ut over øya. Korona-smitten er utenfor kontroll.

Torsdag rapporteres det igjen om nye branner fra leiren. Det fortelles om at høyreekstreme bander står utenfor Moria leir, sammen med politiet, og stanser flyktninger fra å flykte ut av et brennende helvete.

Responsen fra Erna Solberg og regjeringen er denne; Norge skal hente hit 50 av 13.000. Da er det 12.950 igjen som ikke har noe sted å gjøre av seg. Frps Jon Helgheim mener 50 er 50 for mange. KrFs Kjell Ingolf Ropstad uttalte inntil nylig at 50 barn fra Moria er en seier – vi håper han nå står og banker på døra til sin sjef og krever mangedobling.

Hør på dette Erna: Norske kommuner KREVER å få ta imot flere flyktninger. Over 100 kommuner meldte seg allerede i mai til å ta imot barn fra Moria. Nå er tallet oppe i 125. 21 organisasjoner tilsluttet seg oppropet.

Representanter fra BergenTrondheimStavanger og Tromsø går nå alle ut og sier at de kan ta i mot minst 50 hver seg. Oslo har sendt ut pressemelding og vil ta imot flyktninger.

Solberg-regjeringen er nå blitt en propp for en norsk befolkning som ønsker å bidra. I konkurransen om å være mest «streng men rettferdig» så har Solberg-regjeringen vunnet, men de som trenger hjelp har tapt.

«Det har blitt politisk sensitivt å ta inn barn som trenger hjelp, gi dem beskyttelse. Hva slags Europa er dette blitt», spurte FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, i et intervju med NRK i juli.

Erna Solberg – 125 kommuner VIL hjelpe, la dem få lov. Naturpress støtter kommuneoppropet.


Søsteravisene Naturpress og Transit Magasin har felles lederartikkel. Denne teksten er skrevet av Terje Karlsen, ansvarlig redaktør for Transit Magasin.

- Annonse -