Kontorkomplekset KII er Europas grønneste fasade. Foto: Germany Travel ©.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Med det nye butikk- og kontorkomplekset KII har Düsseldorf fått et nytt grønt blikkfang. Den 41 000 m2 store bygningen er bekledd med grønne hekkplanter og er dermed Europas grønneste fasade.

Snart åpner Düsseldorfs nye butikk- og kontorkompleks KII, også kjent under arbeidsnavnet Kö-Bogen II, som i tillegg tjener som byens nye grønne lunge.

Kjente merkevarer som H&M, TK Maxx, Mango og DM er noen av butikkene som har fått plass i bygningen.

Joelle Janz.

– Bygningen har vært under utvikling i ganske lang tid, men har absolutt vært verdt å vente på. Düsseldorf har nemlig fått et fantastisk nytt og grønt blikkfang sentralt i byen. Det er faktisk Europas grønneste fasade, sier Joelle Janz (bildet), turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge.

Grønn og bærekraftig arkitektur

Det første spadetaket til prosjektet ble tatt i 2009. Den grønne fasaden var sentralt i arkitekt Christoph Ingenhovens konsept helt fra starten av. Bygningen skulle oppfylle krav om å bidra til klimavern og gjøre Düsseldorfs sentrum grønnere og mer bærekraftig.

– Det er ingen tvil om at bygningen setter nye standarder for nybygg i Düsseldorf. Utover å være iøynefallende får bygget også en viktig funksjon i å dempe larm fra byen samt binde støvpartikler og CO2, forteller Janz.

Den åtte kilometer lange «hekken» består av 30 000 hekkplanter av typen agnbøk. Klimaeffekten tilsvarer 80 fullvoksne løvtrær. Hekken forhindrer fasaden på KII i å bli uforholdsmessig varm ved sterk sol. Dette gjør den ved å returnere varmen til den omringende luften.

I tillegg er fasaden også en energiomformer. Hekken forsynes med vann og næringsstoffer året rundt ved hjelp av et omfattende vanningssystem. Gjennom sine blader frigir plantene fukt i luften. Dette skaper en avkjølende effekt på omgivelsene.

Düsseldorfs nye sentrum

KII markerer avslutningen på en omfattende byutvikling i Düsseldorf sentrum. Bygningene i den første byggefasen, Kö-Bogen II Königsallee, ble tegnet av stjernearkitekten Daniel Libeskind. Med ferdigstillelsen av KII har byen fått et nytt sentrum preget av spektakulære arkitektoniske verk.

På plassen foran komplekset ligger Düsseldorf Teater, som også har undergått en modernisering under arkitekt Ingenhovens ledelse. Man merker at teatret har inngått i det totale prosjektet ettersom det ligger i den nye visuelle aksen, som åpner plassen og skaper en helhet.

Bak teatret ligger Düsseldorfs sentrale park, Hofgarten. Parken strekker seg over mer enn 27 hektar, 13 av disse er engareal. Her står tallrike historiske monumenter og moderne skulpturer. Den eldste delen av parken ble anlagt i 1769, hvilket gjør Düsseldorf Hofgarten til Tysklands første og eldste offentlige hage.

Foto: Germany Travel ©.

 

- Annonse -