NASA og Kartverket samarbeider om måling av hav- og isendringer

Kartverket bygger nytt jordobservatorium til 300 millioner kroner i forskerlandsbyen i Ny-Ålesund. NASA skal levere et av nøkkelinstrumentene, en satelittavstandsmåler, til det nye anlegget.

- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

De to partene har samarbeidet i flere år. Observatoriet åpnes i juni 2018, og vil kunne følge satelitter over hele polområdet.

Det er Kartverket som melder dette på egne hjemmesider. Karen Feldstein fra NASA og Per-Erik Opseth fra Kartverket signerte avtalen (bildet) ved NASAs hovedkvarter mandag denne uken.

Avtalen betyr blant annet at mer presise fakta om virkningene av klimaendringene blir tilgjengelig, for eksempel endring av havnivåene.

– Betyr kraftig forbedring for måling av hav- og isendringer

– Denne avtalen er viktig for jordobservasjon i nordområdene; for overvåking av satellitter i polområdet og for vår forståelse av blant annet havnivåendringer, sier statssekretær Bjørnar Laabak.

Han får støtte fra Benjamin Philllips, leder for NASAs jordobservasjonsprogram.

For NASA er dette første internasjonale avtale om utvikling av neste generasjon laserinstrument, opplyser Kartverket.

– Vi håper den vil være en katalysator for mer samarbeid, sier Phillips.

FN er pådriver for globalt samarbeid innen jordobservasjon

Norge og Australia leder en arbeidsgruppe som har utarbeidet grunnlaget for en ny FN-resolusjon om globalt samarbeid innen jordobservasjon, etter et FN-vedtak i 2015.


Foto: Avtalen mellom NASA og Kartverket signeres av Karen Feldstein fra NASA og Per Erik Opseth i Kartverket (Foto: Knut Arne Gjertsen, Kartverket)

- Annonse -