Marinbiolog Pia Ve Dahlen deler funfacts om det store blå i Cyberspace i forkant av stortingsvalget. Pia underviser på Universitetet i Bergen, har en dyp Passion for ocean, og trives best i tarebeltet. 


God dag internett! Her er noen kjappe fun facts dere kan ha med dere i bakhodet på vei til valgurnene:

1. Norge er en havnasjon, og produsent av verdens første masseproduserte eksportvare (såvidt man vet); Torsk (tørrfisk).
Grunnlag: vi har verdens største torskebestand pluppende rundt utenfor kysten vår. Heia skreien! (må ikke forveksles med kysttorsken, som etter mye fiskepress ikke har det fullt så fett). Tenk litt på det.

2. Vi har verdens nest lengste kystlinje om man tar med øyene våre (8. lengste uten). Vi strekker oss over like mange breddegrader som en tur ned til Italia ville gjort.

3. Disse 103.000 kilometerne med kystlinje rommer en enorm diversitet i habitater (kaldt, varmt, brakk, salt, tare, hardbunn, ålegras, mudder, sand, rullestein ++++++)

4. Alle disse spennende habitatene ligger midt oppi noen av de største havstrømmene i verden, som sammen frakter med seg absurde mengder næring (og varme) inn til kysten vår hvert år.

Les videre under bildet

Spisskate (Dipturus oxyrinchus) og idiot (Homo sapiens)
på kjærlighetstur/forskningstokt med Universitetet i Bergen
Fotograf: husker ikke — på Masfjorden (fjord)

5. Næringen fra superstrømmene (som jeg nå har døpt dem) legger grunnlag for et tøysete rikt dyreliv. Vi er faktisk i verdenstoppen når det gjelder biodiversitet, og tareskogene våre fungerer som matfat og oppvekstområde for tusenvis av arter.

6. Et av de rikeste områdene vi har er Lofoten/Vesterålen-arkipelaget. Her ligger verdens største kaldtvannskorallrev, og det er bare ett av mange korallrev langs den lange kyststripa vår. Tenk litt på det.

7. En av tingene vi har her i landet er f.eks selvlysende hai. Og snegler som driver fotosyntese. Og zombieparasitter som tar over hjernen til krabber. Og spøkelseskreps som ser ut som avkommet til Mr. Burns og et pinnedyr.
Det er ganske stilig da.

8. Fordi vi har så rikt liv under overflaten her har vi også massive mengder med sjøfugl langs kysten, og særlig Nordområdene (der bl.a verdens største kaldtvannskorallrev ligger vettu) er et viktig matfat. De fleste sjøfugl trekker (potensielt jævlig langt), så her har vi et internasjonalt ansvar også om å bevare bestandene som er under et enormt press fra overfiske, habitat-tap, oljesøl, utbygging, innførte rovdyr, søppel, forurensing, klimaforandringer og annen moro vi har klart å finne på.

9. Havet er sårbart og robust på samme tid. Det tåler mye, men nå nærmer vi oss bristepunktet for hva som er både bærekraftig, vettugt og forsvarlig.

Kronikken fortsetter under bildeserien

Så stikk ut og stem! Skal ikke fortelle dere hva dere skal stemme (det har jeg ikke bestemt meg for selv ennå), men det finnes i aller høyeste grad partier som har innsett at havet er verdt å ta vare på.
På bildene ser dere litt fra diverse feltkurs og ekskursjoner jeg har vært på de siste åra. Man skal ikke langt ut eller dypt ned for å finne disse dyra. Du trenger ikke engang bli våt i håret for å finne noen av dem.
Det siste er av en stein jeg fant for en måneds tid siden ute på Hvaler. Den er full av sukkertare som skal brukes i et kartleggingsprosjekt i regi av UiO.
Sukkertare er en fantastisk fasiliteringsorganisme, og en viktig del av tareskogene jeg nevnte tidligere. Og så smaker den godt.

Jeg synes vi skal ta vare på sukkertaren, jeg. Og de selvlysende haiene. Og purpursneglen, sjøharen, havhesten, kjeglesneglen, lundefuglen, haverten, nisen, kråkebolla, hjerteskjellet, fjæresjørosa, stankelbeinkrabben, kjempeslimormen, blåstålen, havedderkoppen, taskekrabba, hesteaktinien, spisskaten, blekkspruten og alt det andre sjukt fete som rører seg på, i og ved havet.

Både fordi det er viktig, men også fordi det er riktig.
Tavaha mafakkas, og godt valg!


Kronikken er først publisert på Facebook-sidene til Pia Ve Dahlen.

- Annonse -