Skuffelse for MDG: Under sperregrensen med 3,2 prosent

Når omlag 85 prosent av stemmene er opptalt mandag kveld ligger Miljøpartiet De Grønne an til å få 3,2 prosent. Høyre og FrP fortsetter i regjering.

Dermed vil det etter all sannsynlighet bare bli ett stortingsmandat for MDG, Une Aina Bastholm (bildet) som kommer inn fra Oslo.

Rasmus Hansson ser ut til å miste sin plass på Stortinget, fra listen til Akershus.

Una Aina Bastholm sa på valgvaken at MDG har definert årets valgkamp på en måte hun aldri hadde forestilt seg på forhånd, ved å diskutere klimapolitikk.

– Vi vet at vi ikke når sperregrensa, men tallene viser at fire partier har gått fram; SV, SP, MDG og Rødt. MDG har kommet for å bli. Vi har vist at miljøpolitikk ikke lenger blir sett på som et offer, men i stedet blir sett på som en masse muligheter. Jeg gleder meg til å se hvordan valgkampen blir om fire år, og vi skal i de neste fire årene minne de andre politikerne på Norges ansvar, sa Bastholm.

Rødt ligger an til å få 2,6 prosent av stemmene, og Bjørnar Moxnes kommer inn på Stortinget. SV øker sin oppslutning til omlag 6 prosent, og får 4 flere representanter til 11. Venstre og KrF kommer begge over sperregrensen med 4,2 prosent, men mister to mandater hver seg.

Den største vinneren, Senterpartiet, ser ut til å få litt over 10 prosent og øker stortingsgruppen med 9 mandater, til 19.

Valgets taper er Arbeiderpartiet med en nedgang på 3,5 prosent og tap av 6 mandater. Også regjeringspartiene Høyre og FrP gikk tilbake, med henholdsvis 1,6 og 0,8 prosent.

Fordelingen mellom blokkene ser dermed ut til å bli 80 – 89 i H/FrPs favør, om MDG regnes inn på rødgrønn side.


Kilde: NRK

- Annonse -
Vil du annonsere her?