Rogalandsvind drifter datasentre for Google – i dag åpner Tellenes vindpark

I dag, onsdag 20. september, starter produksjonen fra Norges største vindkraftanlegg. Hele strømproduksjonen kjøpes av Google.

Tellenes vindpark i Sokndal og Lund kommuner i Rogaland har 50 vindmøller som har en samlet totalkapasitet på 160 MW. Totalt vil produksjonen gi 550 GwH i året. Det tilsvarer elforbruket i 27.500 eneboliger, men Google skal bruke strømmen til å drifte sine datasentre i Europa.

Google har kontrakt på 12 år med levering av strøm fra Tellenes.

Prosjektør er Zephyr sammen med Norsk Vind Energi, og vindparken har kommet opp på bare et års tid. Kapitalforvalterselskapet Blackrock har stått for finansieringen.

Google forplikter seg til 100 % fornybart

Marc Oman, leder for den europeiske delen av Google Global Infrastructure, sa dette ved kontraktsinngåelsen for Tellenes, for omlag ett år siden:

– Google har vært karbonnøytrale siden 2007 og vi har forpliktet oss til å forsyne 100% av våre operasjoner med fornybare energikilder. Dagens avtale, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen.

Kraftavtalen med Tellenes var den 17. avtalen i rekken Google har gjort, på bestilling av fornybar kraft.

Fosen blir seks ganger så stor

Selv om vindparken på Tellenes er stor blir den liten sammenliknet med Fosen Vindpark i Trøndelag, som etter planen skal åpne i 2020. Her monteres det 278 turbiner som er 87 meter høye.

Med sin totalkapasitet på 1.000 MW blir dette Europas største landbaserte vindkraftverk. Fosen kommer til å produsere nok strøm til 170.000 norske husstander.


- Annonse -