Dette el-flyet (hybrid) kan være på markedet om 5 år

Zunum Areo utvikler små hybridfly som i hovedsak drives av strøm, og bare tar bensin i bruk når det er nødvendig.

Tidligere i denne måneden annonserte det USA-baserte selskapet at de innen 2022 kommer til å introdusere et 9 eller 12-seters kort- eller mellomdistansefly. Flyet er et jetfly og drives på strøm fra batterier, men med mulighet til å koble inn bensin som drivstoff.

Blir billige billetter?

Rekkevidden er hittil oppgitt til 700 miles, eller omlag 1100 km. Flyet får en hastighet på 540 km/t, og driftskostnadene blir lave, sier selskapet. Det antydes en timepris i luften helt ned mot to tusen kroner.

Zunum Aero er representert på årets Zerokonferanse i Oslo til uken, ved rådgiver Birger Steen. Han holder foredrag på tirsdag, og i tillegg er Zunum representert på Zero Expo. 

Som et innenlands regionfly vil den tilnærmet utslippsfrie flytypen ha et stort marked i hjemlandet USA, tror selskapet. Mange distanser mellom byer i USA vil egne seg for dette flyet, og vil også kunne tilby mye kortere reisetid, hevdes det. Som et eksempel har Zunum beregnet at strekningen mellom San Jose og Los Angeles i California kan tilbakelegges på effektivt to timer og 15 minutter, mot vanligvis fire timer og 40 minutter med eksisterende flytyper.

Se video:

 

«Vil forandre luftfarten for alltid»

Ifølge Zunum er det omlag 13.500 flyplasser i USA som er underutnyttet, og som vil være godt egnet for trafikkering med det nye el-flyet som utvikles. Det samme gjelder for 2.500 flyplasser i EU-landene, og en rekke flyplasser i de andre verdensdelene.

Zunum Aero ble grunnlagt for bare tre år siden. I april i år fikk selskapet tilført finansiering via fondet Boeing HorizinX og fra JetBlue Technology Ventures.

– Vi tror at den regionale transportindustrien er moden for omveltninger, og vi er begeistret over å få støtte Zunum og selskapets anstrengelser for introdusere en ny æra innen flyvning, sier presidenten for JetBlue technology Ventures, Bonny Simi.

Business Insider Nordic har skrevet dette om Zunum: «Et ekte elektrisk jetfly er rett rundt hjørnet og det kommer til å forandre luftfarten for alltid».


 

- Annonse -