Lanserer konkurranse om grønn transport – 100 millioner i premier

- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lanserte fredag konkurransen Smartere transport i Norge, som en del av det grønne skiftet.

– Jeg ønsker kreative og konkrete forslag til grønne mobilitetstjenester bygget på ny og smart teknologi. Målet er enklere reisehverdager og effektive transportløsninger. Vi har lagt 100 millioner kroner i premiepotten, som går til 1, 2 eller 3 vinnere, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Målet med konkurransen er å utvikle og teste ut nye, effektive og miljøvennlige transportløsninger. De 100 millionene er satt av i første seksårsperiode av Nasjonal transportplan 2018-2023. Midlene er en del av teknologimilliarden som er omtalt i transportplanen, sammen med midler til Pilot-T og alternativt kjernenett.

Konkurransen ble lansert på mobilitetskonferansen «Applied Autonomy Summit 2017» på Kongsberg (bildet). Regler for å delta blir nå sendt til alle landets fylkeskommuner og til Oslo. Det er disse som kan delta, og det må skje i samarbeid med andre offentlige eller private aktører.

Vil ha konkrete løsninger

– Smartere transport er en del av det grønne skiftet. Folk flest vil få enklere og tryggere reisehverdager, renere luft og mindre kø. Dette blir gjort mulig gjennom digitale tjenester, elektrifisering av bilparken og nye løsninger for kollektivtransport som er bedre tilpasset den enkeltes ønsker og behov. Det er konkrete forslag til løsninger som kan bidra til en slik utvikling jeg vil ha, slik at vi kan prøve dem ut i norske byer og byområder, sier samferdselsminister Solvik-Olsen.

Fylkeskommuner og Oslo kommune

Fristen for å levere inn forslag er 2. april 2018. Kun fylkeskommuner og Oslo kommune kan søke, i samarbeid med andre offentlige og private partnere.

Et panel på 6 medlemmer skal vurdere forslagene og gi en innstilling til Samferdselsdepartementet, som vil beslutte hvilke prosjekter som får tildelt midler. I panelet sitter: Leder: Kristin Skogen Lund; NHO, Kjell Thorsen; Snøhetta, Per Ivar Selvaag, Montaag; Trond Hovland, ITS Norge; Cecilie Prestrud, NTNU og Shahabaz Basheer, NTNU.


Foto: SD/Tor Midtbø

- Annonse -