- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kleskjeden lanserer i januar t-skjorter, boxershortser og sokker i Fairtrade-merket bomull, og skal i løpet av 2018 fylle på med flere typer klesplagg med samme kvalitet på bomullen.

Dermed inntar selskapet plassen som verdens største moteaktør innen Fairtrade-merket bomull, hevder selskapet selv.

Dressmann skal samarbeide med Fairtrade om å gå helt tilbake til bomullsbonden i i verdikjeden, i arbeidet med å forbedre arbeids- og miljøforholdene.

I India vil bomullsbøndene investere penger fra Fairtrade-salg i utdanning og mer

Chessa Nielsen (Foto: Dressmann)

miljøvennlig produksjon, blir det opplyst. Dressmann lover at bøndene som har dyrket Fairtrade-merket bomull blant annet får anstendig betaling for bomullen og har fulgt omfattende standarder for bærekraftig jordbruk.

– Vi er stolte over å kunne lansere klær i Fairtrade-merket bomull og med det blir største

motemerket innen Fairtrade. Fairtrade-merket blir først å finne på basic-plagg som alltid er i butikk, men dette er bare begynnelsen på vår reise sammen med Fairtrade og vi vil lansere flere plagg i Fairtrade-merket bomull i løpet av 2018, sier Chessa Nilsen, som er ansvarlig for bærekraft i Dressmann.

Hun opplyser at Dressmann har et mål om at all bomullen som selskapet bruker innen 2025 skal komme fra bærekraftige kilder, og at Fairtrade skal være deres «foretrukne verktøy» for å nå dette målet.

Håp om at det skal inspirere andre aktører

Produktene som er laget i Fairtrade-merket bomull skal selges i nærmere 500 butikker i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Østerrike og Tyskland.

Marianne Størseth, daglig leder i Fairtrade Norge, sier hun håper at Dressmanns satsing er til inspirasjon for andre store norske og utenlandske aktører uavhengig av bransje.

– Det er når de store volumene handles til Fairtrade-betingelser, at det virkelig har en merkbar effekt for mennesker og miljø i Afrika, Asia og Latin-Amerika, sier Størseth.

Fairtrade-sertifiseringen gir positive ringvirkninger for bøndene

Dressmann kjøper inn bomull fra det Fairtrade-sertifiserte kooperativet Noble Ecotech i India, som har 2.400 bomullsbønder. Det fortelles om stor nytte av Fairtrade-sertifiseringen og inntektene fra bomull solgt til Fairtrade-betingelser. Ifølge Dressmann har bøndene i Noble Ecotech kjøpt inn jordbruksredskaper, vannbeholdere og skoleutstyr til barna. Det har blitt installert dryppvanning på alle åkrene og via dette tiltaket har man redusert vannforbruket med om lag 40 prosent.

Det er planer om å bruke fremtidige Fairtrade-inntekter til å opprette et senter for jordbruksopplæring for å få ytterligere kunnskap om effektivt jordbruk og dyrking av andre vekster.

Chatr Singh (Foto: Fairtrade)

Chatr Singh (bildet) er en av bøndene i kollektivet. Han har uttalt dette til representanter for Dressmanns moderselskap Varner og Fairtrade Norge, under et besøk de hadde i India i oktober:

– Før måtte vi bønder kjøpe såfrø fra lokale kjøpmenn hvert år og ble stående i gjeld til dem. Det Fairtrade-sertifiserte kooperative som vi nå er medlemmer av, kjøper inn frø i store kvanta og selger videre til oss bønder for en rimelig penge. Kooperativet kjøper all bomullen vi dyrker og selger det videre for oss, sånn at hver enkelt bonde slipper å stå for salget selv.


Hovedfoto: Wikimedia Commons/Kimberly Vardeman

- Annonse -