Forskerne sier at  oppvarmingstrenden som er forårsaket av menneskelig aktivitet, fortsetter med uforminsket kraft.

Det er tidsskriftet Advances in Atmospheric in Scientific som offentliggjør resultatene, og som omtales av blant annet Huffington Post.

2017 topper det tidligere varmeste året, som var 2015. I 2016 gikk havtemperaturene litt ned, som en følge av El Nino. Likevel er de fem siste årene de varmeste som noensinne er målt i havene.

– Havtemperaturen er selve signaturen på global oppvarming

2017 var det tredje varmeste året som er målt i luftttemperatur, ifølge data fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), skriver Energi og Klima.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Temperaturutviklingen (Il.: Inst. of Atmospheric Physics)

 

Forskerne som har levert tallene om havtemperaturen i 2017 sier dette om utviklingen:

– Fordi verdenshavene har stor varmelagringskapasitet opptar de mer enn 90 prosent av den overskytende, menneskeskapte varmen. Slik sett er den rekordhøye havtemperaturen selve signaturen på global oppvarming.

2017-rekorden vil neppe bli stående lenge. Temperaturen i havet vil øke i lang tid framover, også om CO2-nivået i atmosfæren skulle flate ut eller avta, sier matematiker ved Universitetet i Tromsø, Hege-Beate Fredriksen til Fiskeribladet.

Havet lagrer lenge på varmen

– Vi sier at havet har langtidshukommelse fordi det responderer sakte på endringer i temperatur. Du kan sammenlikne det med å varme opp en kasserolle vann på komfyren. Fra du setter plata på fullt tar det ganske lang tid før vannet begynner å koke, og motsatt; fra du skrur av plata så vil vannet fortsatt ha høy temperatur i lang tid etterpå. Vann har høy varmekapasitet og kan lagre lenge på varmen, sier Fredriksen.

Effekten fra havene vil spille inn lenge, også etter at man eventuelt får kontroll med – og senker – klimagassutslippene, ifølge Fredriksen.

Havtemperaturen økte stort sett over hele kloden i 2017, men økningen var størst i Atlanterhavet og de sørlige havområdene. Minst økning ble registrert i Stillehavet og Det indiske hav.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?