Longyearbyen på Svalbard (Foto: Wikimedia Commons / Al83tito)

Mens minustemperaturene på Norges fastland minner om tidligere tiders «skikkelige vintre», er forholdene på Svalbard alt annet enn normale.


I dag, mandag, er det fire varmegrader på øya i Barentshavet, og det regner.

Det føyer seg inn i et mønster med helt andre vintertemperaturer enn hva som er normalt på de breddegrader. I desember var snittemperaturen hele 9 grader over normalen, og da var det den 85. måneden på rad med høyere snittemperatur enn vanlig på Svalbard, ifølge NRK, som siterer Meteorologisk Institutt.

Norsk Polarinstitutt melder at vintertemperaturen på vestkysten av Spitsbergen vanligvis ligger mellom -8 og -16 °C. Det kan bli enda kaldere veldig fort, på bare noen få timer kan temperaturen falle videre ned slik at gradestokken kan vise minus 40 grader celsius.

Laveste målte temperatur på Svalbard er -46,3 °C (Svalbard Lufthavn, mars 1986), mens den høyeste målte temperaturen er 21,3 °C (Svalbard Lufthavn, 16. juli 1979).

Men det var før. Og kontrasten fra Svalbard er ikke stor kun til Norge og Skandinavia i disse dager. Kald luft fra Sibir trekker nå østtover og nedover det meste av Europa, og gir hutrende forhold til steder som ellers har milde vintre.

Yr.no melder om følgende værforhold for i morgen, tirsdag:

Longyearbyen, Svalbard: +3 grader og regn

Roma, Italia: -8 grader og overskyet


-Annonse-

- Annonse -