Kajakkaktivister fra Greenpeace Norge bordet leteriggen West Herkules i morges. (Foto: Greenpeace)
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Siden i morges (torsdag) har aktivister fra Greenpeace bordet en leteplattform som skal opp mot Barentshavet til sommeren.


Greenpeace sender direkte fra aksjonen, og du kan følge den ved å følge linken til organisasjonens Facebook-sider.

Nytt navn på Statoil har ikke endret på Greenpeace sine planer

Greenpeace Norge fikk planene for Statoils, eller Equinors leteplaner for sommeren til høring på samme dag som selskapet lanserte sitt nye navn og vyer om en grønnere og mer fremtidsrettet profil. Planene inkluderer leting i Barentshavet innenfor de konsesjonene i 23. konsesjonsrunde, som er til rettslig behandling, og leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, opplyser til Naturpress at dette er den direkte foranledningen til aksjonen i dag. Riggen som er bordet heter West Herkules og ligger i Skiparvika i Møre og Romsdal, sammen med flere andre leterigger som venter på oppdrag.

Uvirksomme leterigger ligger på rekke i Skiparvika i Gulen, nær Mongstad. (Foto: Greenpeace)

– Antallet uvirksomme rigger sier litt om aktiviteten for oljebransjen nå, det er litt ironisk, sier Gulowsen.

Riggen skal etter planen slepes til områder rundt Skottland i dag for å gjøre et oppdrag der før den fortsetter direkte til Barentshavet på forsommeren.

Målet er dialog

All aktivitet på plattformen er nå innstilt, og aksjonistene venter på å få en samtale med plattformsjefen. Alt er stille og rolig, og tonen med de ansatte på riggen skal være god, men Greenpeace vil ikke slippe aksjonering som arbeidsform selv om de nå har tatt i bruk rettssystemet.

På livestream-videoen gir Greenpeaceaktivistene uttrykk for at de ønsker å ha en dialog med de som faktisk drar ut og gjør jobben, og informere dem om at lovligheten til den jobben de nå skal inn i ikke er rettslig avklart. Gulowsen forteller at et annet mål er å nå Statoils / Equinors aksjonærer med en direkte oppfordring om å stemme mot den utvidede aktiviteten i Barentshavet når generalforsamlingen samles nå i mai.

– De må følge opp satsingen på å bli et bredt energiselskap ved å overføre denne storsatsningen til fornybar energi. Det er ikke plass til mer fossil energi i verden, sier Truls Gulowsen.

West Herkules skal etter planen lete etter olje i Barentshavet til sommeren, før anken rundt 23. konsesjonsrunde er avgjort. (Foto: Greenpeace Norge)
Han mener at navnebyttet betyr lite når de fortsatt vil bore ekstreme brønner i Barentshavet og er involvert i flere svært kontroversielle oljeprosjekter andre steder i verden.
– De må kansellere planene om leteboringer på Korpfjell og Gjøkåsen til sommeren, både av hensyn til klima og miljø, men også fordi oljebrønnene er omfattet av en rettsprosess, sier Gulowsen.
Korpfjell Deep ligger i det nordligste området åpnet for oljeleting i Norge, tett opp mot iskanten og innenfor den sårbare polarfronten. Det er ofte høy fugletetthet i området. Fugletettheten og sårbarheten i området gjør at et eventuelt oljesøl vil kunne medføre stor miljøskade på kort tid, heter det i en pressemelding fra Greenpeace.
Statoil har nå en unik mulighet til å vise at selskapets forslag om å bytte navn til Equinor er mer enn et dyrt grønnvaskingstriks
Truls Gulowsen 

Har god tid

Torsdag ettermiddag klokka 16 hadde enda ikke de to ombord i plattformen kommet i tale med hverken riggledelsen eller Statoil-ledelsen.
– Vi har god tid, sier Greenpeace-leder Gulowsen i en melding til Naturpress. – Vi er veldig fornøyde (med aksjonen) så langt, og vi forstår godt at Statoil forsøker å unngå oppmerksomhet om at de fortsetter og forsterker oljeletingen i Barentshavet, til tross for nytt navn og ny retorikk.
Aktivistene har uttalt til NRK at de har det de trenger av mat og andre nødvendigheter for å bli på plattformen, og politiet har i samråd med plattformledelsen så langt valgt å se an situasjonen. Mange tusen har fulgt Greenpeace sine egne live-sendinger i løpet av dagen, og mange norske nettaviser har plukket den opp saken, som også begynner å vekke oppsikt internasjonalt. Organisasjonen er på gamle tomter med denne aksjonen på West Hercules; i april 2013 inntok Greenpeacere riggen iført isbjørnkostymer – den gangen også i protest mot Statoils planlagte aktivitet i Barentshavet.
Isbjørner inntar West Hercules, 2013 (Foto: Greenpeace)

-Annonse-

 

 

 

 

 

- Annonse -