Miljøagent Sigrid Høyer Indregard med ett av 10 000 biehus som deles ut gratis i hele landet. – Biene trenger flere steder å bo. Det er viktig at vi hjelper biene og setter ut biehus, sånn at de kan gjøre jobben sin, sier Sigrid (Foto: Miljøagentene).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Villbiene, som bestøver blomster og planter, er truet. Bestandstallet går nedover.

– Vi kan hjelpe villbiene! Mange arter er kritisk truet, så de trenger flere steder der de kan bo og legge egg. Får de det, vil også bestanden vokse. Derfor ber vi om folkets hjelp til å plassere biehus i sitt nærmiljø, sier daglig leder Are Shaw Waage i Miljøagentene.

Nå går Miljøagentene og Tine/Sunniva (Sunniva er et juicevaremerke hos Tine, som er sponsor for aksjonen), ut med en invitasjon til å delta i arbeidet med å hjelpe villbiene.

Huset plasseres der det er planter, og i sol

Et biehus kan man lage selv med enkle midler. De ferdiglagede biehusene – formet som en juicekartong – er å få gratis i OBS-butikker hos Coop, eller man kan bestille på nettsidene til Tine. 10.000 villbiehus står klar på lageret.

Biehuset kan man plassere på balkongen, i hagen, parken eller i en skog. Det er viktig at huset får sol på seg, at det er skjermet og at planter vokser i nærheten.

Miljøagentene Vera Alme (til venstre) og Sigrid Høyer Indregard undersøker biehusene. – Biene trenger flere steder å bo. Det er viktig at vi hjelper biene og setter ut biehus, sånn at de kan gjøre jobben sin, sier Vera og Sigrid.

De ferdigproduserte biehusene er lagd av furu, har miljøvennlig impregnering, er fullt nedbrytbare, opplyser Tine.  Markedssjef Linn Sinnes Abrahamsen håper små og store vil bidra.

– Biene er fødselshjelp for alt grønt liv. De sikrer at verden får frukt, grønnsaker og bær. Vi høster fra naturen når vi lager juice og vil gjerne gi noe tilbake. Bier finnes i hele Norge. Derfor trenger de hjelp fra alle, uansett hvor i landet man bor, sier Sinnes Abrahamsen.

Insektekspert heier på tiltaket

Utdelingen av 10.000 biehus får ros av overingeniør og insektekspert Arnstein Staverløkk ved Norsk institutt for naturforskning.

– Det er udelt positivt at det legges til rette for å gi biene så mange nye boliger. Ved å dele ut 10.000 biehus kan man gi noe tilbake til de små hjelperne som blant annet er med på å lage maten vi spiser, sier Staverløkk.

Han håper at utdelingen av biehusene har en ekstra stor appell hos de yngste.

– Det at barn deltar gir dem en flott mulighet til å studere villbienes liv og forstå viktigheten av å bry seg om naturen. Og kanskje det pirrer nysgjerrigheten på andre viktige prosesser i naturen og skaper et varig engasjement.


 

- Annonse -