Stillbilde fra Twitter-video. Viser lørdagens aksjon mot kullgruven Garzweiler.

Hundrevis av klimaaktivister stormet et gigantisk kulldagbrudd i Tyskland lørdag, Politioppstillinger ble forsert for å komme på innsiden av kullgruveanlegget.

Tusenvis av andre holdt stand i separate blokader i landets kull-infrastruktur som del  av en ukeslang serie av aksjoner for å gjøre slutt på Europas avhengighet av fossile energikilder.

Miljøforkjemperne var koordinert av Ende Gelände-alliansen, og målet lørdag var Garzweiler-gruven i delstaten Nord-Rhein Westphalen, der de passerte sikkerhetsstyrker som befant seg på veier og jorder, før de kom fram til det åpne dagbruddet og tok seg ned skråningene.

– Vi er ustoppelige, og en annen verden er mulig, ropte demonstrantene.

– Dette handler ikke bare om kullkraft, sa Sina Reisch, en talsperson for Ende Gelände. – Dette handler om å endre et destruktivt system som er basert på jakten på uendelig økonomisk vekst og utbytting. Vi kjemper for en framtid der folk teller mer enn profitt.

Slik ser det ut, som en av gruppene ordla seg,  «når tusen helter inntar Garzweiler-gruven». Klimaaktivistgruppen 350 Europe sa at å være vitne til den kollektive aksjonen «gav dem gåsehud».

Etter at sammenstøtene med sikkerhetsstyrkene tok til, erklærte aktivistene på sosiale medier at det ikke var de som kildene til vold, og ba om at politiet skulle trekke seg vekk fra området.

Mens okkupasjonen av Garzweiler-gruven var under forberedelse, opprettholdt et annet team av aktivister fra Ende Gelände blokkaden av jernbanesporet som fører fram til kullkraftverket Neurath, også beliggende i Rhinland. Denne blokaden begynte fredag. Aktivistene oppholdt seg på sporene hele natten, og togene fikk gå hverken ut eller inn.

– I år, sa Nike Malhaus, en annen talsperson fra Ende Gelände, vil klimabevegelsen nå en ny topp. Vi er mer besluttsomme, mer mangfoldige og mer forente enn noengang før. Klimakrisen er allerede en realitet, særlig for folk i sør på kloden. Vi gjør en slutt på den fossile tidsalderen i dag.

I en tweet lørdag ettermiddag, sa Kathrin Henneberger, en annen talsperson: «Denne helgen har vi fullstendig stengt ned en CO2-kilde i Europa, brunkullgruveområdet i Rhinland. Ingen kulltog går til kraftverkene mer. Ingen maskiner arbeider i de åpne gruveanleggene. Det er fantastisk!!! Takk til alle de tusener av modige».


Denne artikkelen ble først publisert på Common Dreams, under Creative Commons lisens.

- Annonse -
Vil du annonsere her?