Einar besøker Esther og Collins fra Malawi. Bønder fra Norge og Malawi står sammen i kampen mot klimaendringer. Foto: Julie Lunde Lillesæter, Differ Media.

Som for så mange andre bønder ble tørkeåret 2018 en vond opplevelse for bonden Einar Kiserud i Spydeberg i Østfold.

Fra forskerhold blir det regnet som svært sannsynlig at klimaendringene medvirket til at den varme og tørre sommeren ble så voldsom som den ble. I Norge førte avlingssvikten i landbruket til at Stortinget vedtok en krisepakke, forhandlet fram av regjeringen og jordbrukets organisasjoner.

– Et år til som denne sommeren her, det orker jeg ikke, sier Kiserud i filmen «Uår» som han er med i, og som har premiere førstkommende torsdag.

Kiserud driver økologisk melkeproduksjon på familiegården i femte generasjon. Men tørken i fjor holdt på å knekke virksomheten.

Dokumentarfilmen «Uår» har blitt en «varm og personlig historie om matproduksjon i klimakrisens tid», skriver Utviklingsfondet før premieren denne uka, som skjer på samfunnshuset i Spydeberg. Utviklingsfondet står bak filmen, som er produsert av Differ Media.

I filmen ser vi hovedpersonen Einar Kiserud – etter sitt livs vanskeligste driftsesong – legge ut på en reise til Malawi i Øst-Afrika. Her møter han bønder som har levd med konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Spørsmålene som stilles i filmen er: Hva gjør de for å kunne fortsette å produsere mat? Hvordan holder de motet oppe i krisetid? Og hva kan egentlig en norsk bonde lære av malawiske småbønder? Klarer de å tilpasse seg et endret klima?

Etter filmen blir det samtale mellom Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet, Einar Kiserud og filmprodusenten Julia Dahr. Samtalen ledes av konferansier Andrew Kroglund.

Du kan se et utdrag fra filmen her:


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?