Fra XR-blokkering av Lambeth Bridge i London, 7. oktober. Foto: Stefan Müller / Flickr.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Mens aktivister fra Extinction Rebellion forsterket mobiliseringen i London på onsdag, i sin tiende aksjonsdag på rad, gikk forfatter og journalist Naomi Klein i TV-studio og forsvarte aksjonistene.

Hun avviste kritikken mot XR, og sa at det er klimakrisen i seg selv som er det virkelig forstyrrende.

I intervjuet med Sky News og TV-verten Adam Boulton, tilbakeviste Klein en oppfatning om at «politikerne iverksetter mange tiltak» for å møte klimakrisen. Klein mente at det er mangelen på tilstrekkelige tiltak som har dratt unge klimaaktivister og Extinction Rebellion til gatene over hele verden i de siste ukene.

Intervjuet kom samtidig med at mobiliseringen – som globalt blokkerte større veier og broer mange steder – dro i gang flere aksjoner i London onsdag trass i forbud mot det over hele byen. Kravene fra aksjonistene er at klimagassutslippene skal komme ned i null innen 2025.

Extinction Rebellion annonserte at flere beslektede grupperinger planla forstyrrelser på undergrunnsbanen i London torsdag. «Under alle andre omstendigheter ville disse gruppene aldri drømme om å skape forstyrrelser på metroen, men dette er en unntakstilstand», het det i en erklæring fra XR (på en av metrostasjonene ble to XR-demonstranter revet ned fra taket av toget av rasende pendlere, red. anm.).

TV-verten Boulton sa i intervjuet med Naomi Klein at klimaaktivistene setter andre mennesker i en situasjon der «arbeidsreisen deres blir forhindret», og at XR forsøker å «stenge metrosystemet».

– Ja, det er ubekvemt for folk. Men jeg har i 15 år dekket naturkatastrofer med opphav i klimaendringer, og det fins ingenting som er så ubekvemt som å bli rammet av en kategori 5 orkan, eller at en løpsk brann raserer hjembyen din, sa Klein.

– La meg fortelle hvor ubekvemt det er for folk som bor i Paradise i California, 14.000 mistet hjemmene sine, fortsatte hun. – Klimaendringer er virkelig, virkelig ubehagelig. Så hvis folk må oppleve ubekvemmeligheter fra noen demonstranter i London for at politikere skal gi klimasaken oppmerksomhet – politikere som har vært fokusert på unntakstilstanden ved et Brexit – så får det heller være slik.

Denne uka erklærte London Metropolitan Police at enhver forsamling i byen som kan knyttes til XR-aksjonen «Autumn Uprising» («Høstopprøret»), er forbudt.

En av onsdagens aksjoner var en folkeansamling på Trafalgar Square der om lag 2.500 aktivister møtte opp for å gi sin respons på det de mener er fravær av klimatiltak fra regjeringens side.  Blant de som ble anholdt av politiet var journalist og aktivist George Monbiot.

En ledende talsperson fra Amnesty International i Storbritannia, Allan Hogarth, kalte forbudet mot protestene «en overdrevet og uakseptabel handling fra politiets side».

– Noen forstyrrelser i hverdagslivet for å protestere er normalt, og det må tolereres, sa Hogarth. – Politiet må respektere rettighetene til de som protesterer fredelig, og sikre at de stemmene som krever handling for å takle klimakrisen, kan bli hørt.

Greta Thunberg kommenterte forbudet i London i en tweet tirsdag kveld.

«Hvis det å stå opp for klimaet og mot et økologisk sammenbrudd for menneskeheten, er i mot reglene, så må reglene brytes», skrev hun.


Denne artikkelen ble først publisert på nettstedet Common Dreams, under CC-lisens.

- Annonse -