Tang og tare blir det stadig mindre av, og noen arter er blitt borte eller er kraftig redusert. Det betyr at torskeyngel og andre dyrearter får dårligere leveforhold.
Det er miljøovervåkingen ØKOKYST i området som forteller om de bekymringsfulle funnene. Forskere fra Havforskningsinstituttet (HI) og Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) og har utført overvåkingen.
Man antar at den negative utviklingen for algesamfunnene skyldes klimaendringer og økende partikkel- og næringssaltavrenning fra land, skriver Miljødirektoratet. Forholdene har forverret seg de siste seks årene (2014-2019), sammenlignet med perioden 2009-2013.
– Dårligere forhold for torskeyngel
– Resultatene viser en bekymringsverdig utvikling. Når det står dårlig til med tare og andre fastsittende alger, gir det dårlige leveforhold for torskeyngel og flere andre dyrearter i kystsonen, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
«Områder med viktige og friske økosystemer er betraktelig redusert og delvis endret.» (MD)
Det er for lengst konstatert at torskebestanden i Oslofjorden er kraftig redusert. For å forsøke å bygge opp bestanden har Fiskeridirektoratet innført helårlig forbud mot fiske av torsk i Oslofjorden,innenfor grunnlinjen fra og med Telemark og til grensen mot Sverige.
«Forskning gjennom lang tid har vist en urovekkende utvikling ved at torsken forsvinner fra kyst- og fjordområdene lengst sør og øst i landet. Det er spesielt ille i Oslofjorden og på Skagerrak-kysten», heter det i en pressemelding fra Fiskeridirektoratet i fjor, ifølge Budstikka.
Klimaendringer gir mer avrenning og partikler til havet
Hvor dypt tang og tare vokser, har krympet med flere meter de siste årene, viser undersøkelsene til ØKOKYST. I tillegg har enkelte av artene, som tidligere var å finne på noen av overvåkningslokalitetene, nå forsvunnet eller blitt kraftig redusert. Det er samtidig blitt en økning av filtrerende dyr som lever av partikler i vannet, bl.a. sekkedyr, som er et tegn på at partikkelkonsentrasjonen i vannet er høy, melder MD.
De mer spesifikke årsakene som det pekes på er at mer grumsete, mørkere vann og slam på sjøbunnen gir dårligere forhold for fastsittende alger, slik som tare. Disse trenger god tilgang til lys og fast underlag for å vokse. I tillegg fører klimaendringer, med blant annet større nedbørsmengder og mildere vintre med regn i stedet for snø, til at flere partikler, humus og næringsstoffer fra landområdene, renner ut i fjorden.
På toppen av dette kan gradvis økende sjøtemperatur skape ytterligere problemer for de viktige økosystemene, advarer Miljødirektoratet.
Har levert planforslag
Direktoratet har på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet levert et forslag til en helhetlig plan for Oslofjorden, med mål om å fremme at aktivt friluftsliv og å oppnå en god miljøtilstand i fjorden.
– Effekten av klimaendringene er vanskelige å gjøre noe med, men ved å gjennomføre tiltak for å redusere menneskeskapte utslipp til fjorden, kan vi likevel ha håp om å forbedre tilstanden i kystmiljøet, sier Ellen Hambro.
Europas hav er truet
Det er ikke bare Norge som registrerer skader på sjønaturen. I en rapport fra det europeiske miljøbyrået EEA i januar i år, ble det fastslått at Europas hav er truet av overutnyttelse av marine ressurser, klimaendringer og forurensning.
De kombinerte effektene av ulike påvirkninger er iferd med å forårsake irreversibel skade på marine økosystemer, heter det i rapporten.
NIVA omtaler rapporten og konstaterer at tapet av biologisk mangfold i Europas hav fortsetter, til tross for EU-forpliktelser og globale avtaler.
«Konkurransen om marine ressurser som fisk, fossilt brensel, mineraler eller fornybar energiproduksjon forventes å øke, og dette vil gi ekstra press på allerede overutnyttede marine økosystemer. For å unngå dette, må veksten i denne sektoren kobles fra nedbrytningen og utarmingen av det marine økosystemet og være innenfor rammene for bærekraftig bruk», skriver NIVA.