Kai Grieg på Vidden. Bilde: Privat.

Kai Grieg var offisielt den første som gikk hele Jubileumsstien etter åpningen fredag 26. juni. Det synes han var en fantastisk opplevelse.

De 300 første som kommer innom tursenteret i Marken etter å ha gått minst tre etapper, får en brettbar turkopp i premie.
Bilde: Bergen og Hordaland turlag.

Den 54 kilometer lange Jubileumsstien Bergen på langs åpnet 26. juni. Kai Grieg var den første som kom innom tursenteret til Bergen og Hordaland Turlag for å hente en turkopp etter å ha gått minst tre etapper. Kai stoppet imidlertid ikke etter tre etapper, han gikk likeså greit alle de åtte etappene da han først var i gang.

15,5 timer

Turen startet lørdag 27. juni klokken 07, på startpunktet til etappe 1 på Krokeide. Klokken 22.30 samme dag var Kai fremme ved Tellevik kai i Åsane.

– Det var helt fantastisk å gå hele Jubileumsstien i ett. Etter en stund kommer kroppen inn i et driv slik at det føles mer naturlig å gå heller enn å stoppe, forteller han ivrig.

– Å se verdens vakreste by fra så mange nye sider gjorde meg glad i min ånd, for å sitere bergenssangen. Stien er godt merket og ryddet, men jeg mistet den likevel et par ganger. Jeg brukte Ut-appen for å følge med om jeg var for langt unna stien, forklarer han.

Kai forteller at han bestemte seg for å gå hele Jubileumsstien så snart han hørte om

Kai ved informasjonstavlen ved Fana kirke.
Bilde: Privat.

den. Det eneste stedet fra løypen han kan huske å ha gått før, er over Vidden.

– Det var bare midten av Vidden jeg kan huske å ha gått før. Å gå over Vidden på utsiden av der hovedstien går, var også den delen av Jubileumsstien jeg likte best. Der var jeg nesten alene, sier han, og tilføyer:

– Det beste er likevel å komme ned igjen til kulturlandskapet; til steinmurene, engene og gårdene. Og det gjør man jo på alle etappene.

Kai ble så inspirert da han gikk turen at han skrev en tekst om tankene han hadde underveis. Den har vi fått lov å dele:

Råd til deg som ønsker å gå hele Jubileumsstien

Kai i mål ved Tellevik kai i Åsane.
Bilde: John Grieg.

Kai har mange gode råd til andre som vurderer å gå hele Jubileumsstien på én dag:

  • Bruk inngåtte sko. Les råd mot gnagsår og bruk dem (fjern hard hud under føttene før turen for eksempel).
  • Ha nok drikke. Jeg brukte en sånn drikkesekk. Den er genial for da slipper en lyden av skvulpingen og kan drikke mens en går.
  • Gå alene eller gå med en som holder samme fart som deg.
  • Ikke ha noe i ørene. Å gå tur er den norske meditasjonsformen. Benytt sjansen til å la tankene sveve med deg over fjellene.
  • Ikke snakk høyt om at du skal gå hele. Gå så langt lysten og gleden er der.
  • Det er butikk mellom alle etappene hvor man kan ta seg en pause, unntatt ved Myrdalsvatnet (ved Søyland/Espeland er det en kiosk). En pause ved de små vannene over Vidden er også fint. Der føler en seg langt hjemmefra.
  • Finn din egen måte å gå Jubileumsstien på.

Kai avslutter med å takke dem som har tilrettelagt denne turen.

– Jeg vil gjerne takke dem som har hatt ideen til Jubileumsstien og som har funnet traseen, merket og laget den. Det er en stor jobb de har gjort. Å gå den er en fin feiring av Bergen! smiler Kai.


Denne artikkelen ble først publisert på Bergen kommunes nettsider, og er gjengitt på Naturpress med tillatelse.

- Annonse -
Vil du annonsere her?