Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, er medskriver av brevet til Stortingets finanskomité. Foto: FIVH.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Ledere av sju norske sivilsamfunnsorganisasjoner har skrevet et åpent brev med kritiske spørsmål til Stortingets finanskomite.

Brevet gjelder saken om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny toppsjef for Oljefondet, som skal opp i offentlig høring førstkommende mandag. Tangen ble ansatt 24. mars.

– Oljefondet tilhører Norges befolkning. Den demokratiske forankringen og etiske profilen til Oljefondet står nå på spill, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, i et innlegg på organisasjonens hjemmesider.

Hun er en av lederne som har undertegnet brevet. Organisasjonene som har gått sammen om brevet er Framtiden i våre hender, Attac Norge, Spire, Latin-Amerikagruppene i Norge, Changemaker, Forum for utvikling og miljø og Tax Justice Network Norge.

«Ansettelsesavtalen svekker fondets troverdighet»

Organisasjonene mener at de ulike problemene ved ansettelsen, både isolert og samlet, er alvorlige, og at prosessen ikke er i tråd med de etiske og demokratiske prinsippene som oljefondet er bygget på.

– Det etterlatte inntrykket er at det er mange spørsmål som står ubesvarte før mandagens høring. Ansettelsesavtalen gir uklare bindinger, svekker fondets troverdighet, og trygger ikke tilliten, heter det blant annet i brevet.

Les hele brevet på FIVHS hjemmesider.

Kostbar ansettelse

Tangen har drevet og eid forvaltningsselskapet AKO Capital LLP i London siden 2005 og bygd seg opp en stor personlig formue. I april sendte Norges representantskap en rekke spørsmål til hovedstyret om ansettelsen. Spørsmålene handlet mye om Tangens private økonomi og hvordan den skal organiseres når Tangen blir sjef for Oljefondet.

Ansettelsen av Nicolai Tangen som Oljefond-sjef har til nå kostet Norges Bank 1.919.199 kroner i eksterne utgifter, skrev E24/Aftenposten 16. juli i år. Beløpet inkluderer utgifter til rekrutteringsfirmaet Russel Reynold.


- Annonse -