De fire Greenpeace-aktivistene ombord på riggen. Foto: Skjermdump, video stillbilde, Greenpeace Denmark / Facebook.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Danmark har 55 produksjonsrigger i Nordsjøen, og det gjør landet til EUs største oljeprodusent og den sjuende største gassprodusenten.

I dag krevde miljøaktivister fra Greenpeace Danmark at all videre olje- og gassleting på dansk sokkel stanses umiddelbart.

Kravet ble synliggjort ved en aksjon der fire aktivister svømte ut fra Greenpeace-skipet Rainbow Warrier og inn i Dan-feltet, til oljeriggen Dan Bravo som eies av det franske selskapet Total. Total har inntil videre stanset produksjonen på plattformen, ifølge E24, som siterer Reuters.

Fartøyer er forhindret fra å komme nærmere enn 500 meter fra riggene, derfor la aktivistene på svøm, og de er i skrivende stund oppe i riggen.

Se video lagt ut FB-sidene til Greenpeace Danmark her:

Ber om mot fra ledere til å stanse ny leting

I tillegg til kravet om stans i leting, krever aksjonistene full utfasing av den hjemlige danske fossilproduksjonen, og en «massiv overgang» til ren energi fra havvind.

– I dag okkuperer vi på fredelig vis Dan Bravo-riggen fordi vi vil fortelle ledere at med mindre de er modige nok til å forby leting etter ny olje og gass i Danmark, vil de aldri kunne gå i tet som grønne forkjempere, slik de hevder at de er, uttaler en av aktivistene, 21 år gamle Ida Marie, ifølge Greenpeace sin pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet

De fire Greenpeace-aktivistene på svøm ut til Dan Bravo. Foto: Skjermdump, stillbilde, video fra Greenpeace / Facebook.

Mye av kritikken fra de danske miljøaktivistene rettet mot Danmark som nasjon, likner på den Norge ofte får høre fra miljø- og klimaaktivister:

«Danmark nyter et globalt rykte som en grønn foregangsnasjon, selv om myndighetene stadig støtter opp om landers olje- og gassindustri, og allerede har gjort det klart at fossilproduksjonen skal fortsette utover 2050 – året hvor Danmark skal gå i netto null på utslipp», skriver organisasjonen, som mener regjeringen i landet opptrer hyklersk.

«Regjeringen forsøker å unngå å ta en beslutning om stans i leting etter ny olje og gass, tross de negative virkningene fossilt brennstoff har på planeten og for sosial rettferdighet», skriver Greenpeace videre.

Skuespillerne Jason Momoa, Jane Fonda og Lucy Lawless har gitt sin støtte til aksjonen. Jane Fonda har levert akjsonistene en strikket, rød lue.


 

- Annonse -