Illustrasjonsfoto: Unsplash / Ramille Soares.
- Annonse -

Danmarks Naturfredningsforening (DNF) er Danmarks største grønne organisasjonen med om lag 130.000 medlemmer, og er dermed også en av de største miljøorganisasjonene i Norden.

I sitt siste nyhetsbrev til medlemmene før jul tar organisasjonen opp julemat som tema, og her gis både advarsler og anbefalinger om hva som er etisk og miljømessig riktig å spise.

At det er norsk oppdrettslaks som er den store synderen, er det ingen tvil om i oppslaget: «Drop den norske burlaks på julebordet».

Norsk laks er nesten totaldominerende i danske matvarebutikker. Ifølge DNF er ca 90 prosent av laksen som selges i Danmark, norsk oppdrettslaks.

Dyrehelse

I artikkelen settes det fokus på dyrehelse og på at oppdrettsnæringens volum har gått ut over villfiskebestanden, og andre sjødyr som krabber og hummer. Det vises til at om lag hvert femte fisk (det riktige er 16 %) dør på grunn av høy tetthet i merdene, og derav lett angripes av lakselusa. Den påfølgende medisineringen på laksen har den bivirkningen at reker, hummer og kreps i nærheten lett dør, og overskytende fòr synker til havbunnen, skriver organisasjonen, som også påpeker at laksen er en sminket fisk: Fordi soyaforingen gir gråfarge på kjøttet (noe som ikke frister folk til å kjøpe), blir fòret tilsatt syntetisk fargestoff.

«Endelig kan oppdrettslaksene inneholde rester av sprøytegifter og medisiner, omenn i så små mengder at det ifølge flere eksperter ikke er farlig», skriver organisasjonen, som samtidig medgir at oppdrettsfisk kan være et bidrag til å mette klodens stigende befolkning, uten at villbestandene i havet blir overfisket.

» … hva hvis 16 % av grisene døde før slakt … ?»

I Fiskehelserapporten for 2019, utarbeidet av Veterinærinstituttet, går det fram at 52,8 millioner laks og 3,1 millioner regnbueørret i fjor døde før slakting, noe som tilsvarer en dødelighet på ca. 16 % for begge artene. Dyrevernorganisasjonen NOAH spør på bakgrunn av disse tallene om vi hadde akseptert lignende tall for andre næringer i Norge. «Hvordan ville reaksjonene vært om 16 % av grisene i kjøttindustrien døde før slakt, grunnet sykdom og andre velferdsproblemer?», skriver NOAH i en artikkel på hjemmesidene.

- Annonse -

I 2015 la regjeringen frem en stortingsmelding om vekst i oppdrettsnæringen. Meldingen legger opp til at vekst skal styres av miljøindikatorer. 


Kilder: Danmarks Naturfredningsforening, NOAH, Laksefakta

- Annonse -
Vil du annonsere her?