Nordmenns kjøttforbruk må ned, mener leder i Grønn Ungdom Rogaland, Marie Tjelta. Illustrasjonsfoto: José Ignacio Pompé / Unsplash.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

(KRONIKK) Kloden, dyrene og helsen vår trenger at vi kutter kraftig ned på kjøttforbruket vårt, innen 2030 burde det være halvert.

MDGs politikk etter landsmøtet sist helg er «et langsiktig mål om halvering».

Dagens kjøttforbruk er en klimaversting og står for 14,5 % av de globale utslippene. Jeg påstår ikke at alle må bli veganere, men vi ikke kan fortsette med det høye kjøttkonsumet vi har innenfor dyreprodukter i dag. I en rapport fra FN påpekes det at vi må endre vårt inntak av kjøtt drastisk om vi skal klare å bekjempe klimakrisen.

Vi går inn i en ny tid hvor vi må spise mer bærekraftig, altså mindre kjøtt og mer planter. Mange klimaforskere mener at å redusere verdens kjøttforbruk, spesielt i rike land med høyt forbruk slik som Norge, er det mest effektive klimatiltaket vi kan ta. Ifølge en ny, omfattende oversikt kan vi redusere klodens landbruksareal med 75 % og CO2-utslippene fra landbruket med hele 50 % ved å dyrke korn og grønnsaker i stedet for å holde dyr. Dette er altså noe av det mest bærekraftige vi kan gjøre.

Ikke nok med det, i dag spiser nordmenn 250 gram mer kjøtt i uka enn hva som er anbefalt av helsedirektoratet. I 2019 var kjøttforbruket vårt over 50 kilo per person. Å kutte ned på kjøttinntaket kan bringe flere helsefordeler slik som redusert risiko for å få høyt blodtrykk med 75 %, samt noen typer kreft.

Midt oppi alt dette så lider også husdyrene av kjøttforbruket. Den store etterspørsel etter kjøtt fører til større press på bonden og dyra til å produsere mer kjøtt effektivt. Da blir dyrevelferden drastisk verre. Vi fokuserer på å pushe bestandene og avle frem verdens mest effektive purke og kylling som skal produsere mest mulig kjøtt. Kylling er eksempelvis hurtigvoksende og mye større enn sin naturlige størrelse, noe som medfører velferdsproblemer og at bena brekker under dens egen vekt. Det vi trenger er et bærekraftig system som setter dyrets velferd i fokus fremfor etterspørsel. Måten vi spiser kjøtt på i dag er hverken bra for oss, dyrene eller kloden vår.

Det er på tide at politikere gjør noe med dette og tilrettelegger for utfasing av det høye kjøttforbruket vårt. Det hjelper oss ikke om prioriteringene er å subsidiere kjøtt og pøse på med kjøttreklame. Da er det ikke lett for folk flest å kutte i kjøttet når pølser er billigere enn gulrøtter og de bombarderes med reklamer fra kjøtt-lobbyen.

Det må bli lettere å leve grønt. Vi i Grønn Ungdom mener at Norge burde ha som mål å halvere kjøttforbruket innen 2030. Det er slik politikk vi trenger, som gjør det lettere for vanlige folk å kutte ned på sine klimautslipp.

Fremtiden trenger at vi begynner å kutte i vårt kjøttforbruk nå. Kjøttkonsumet må drastisk ned – helsen vår, dyra og jorda avhenger av det.


Denne kronikken er tidligere publisert på jeune.no, og er republisert på Naturpress med tillatelse.

- Annonse -