Det eksisterer i dag fire såkalte internasjonale forbrytelser, det vil si kriminelle handlinger utført hvor som helst på kloden, og som kan påtales av en internasjonal domstol.
Den internasjonale kriminaldomstolen heter Rome Statute of the International Criminal Court (ICC), og dømmer i saker om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og aggresjonsforbrytelser.
En femte internasjonal forbrytelse kan – Ecocide – være på vei inn i formelle, juridiske rammer.
Ecocide, eller miljømord («økodrap» er et annet ord som er foreslått på norsk), har som begrep eksistert i alle fall siden begynnelsen av 1970-tallet, da Vietnam-krigen raste. USAs bruk av giftstoffet Agent Orange skal ha ledet til at en amerikansk biolog, Arthur Galston, tok navnet i bruk. Sveriges statsminister Olof Palme fulgte opp dette i 1972, da han brukte begrepet i en tale han holdt på en FN-konferanse om menneskerettigheter.
Rettslig prøving av miljøbeskyttelse
Ecocide-arbeidet føyer seg inn i rekken av en mengde saker der miljøbeskyttelse i en videre forstand blir løftet opp i de juridiske systemene. Hundrevis av klimassøksmål verden over, pågår eller har pågått. Her i Norge besluttet nylig Natur og Ungdom og Greenpeace, samt seks individuelle miljøaktivister, å klage norsk oljeboring inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Påstanden er at høyesterettsdommen i det såkalte klimasøksmålet, der staten vant, var feil. Anklagerne håper at EMD vil konkludere med at ny, norsk oljevirksomhet bryter med menneskerettighetene.
Arven etter Polly Higgins
I det siste tiåret har Ecocide fått ny oppmerksomhet, særlig via arbeidet til den skotske, nå avdøde advokaten Polly Higgins. Higgins anliggende var å kjempe fram en internasjonal lov som skulle gjøre ledere og regjeringer strafferettslig ansvarlig for miljøskade som de forårsaker.
Polly Higgins startet sin kampanje i 2010, men døde i 2019 uten at det var blitt oppnådd formell status for Ecocide. Ifjor ble det nedsatt et panel av tolv internasjonale advokater som skulle utarbeide et utkast til lov, og det er dette panelet som for noen dager siden fremla sitt arbeid.
165 ord som kan få betydning også i Norge?
Panelet har vært ledet av den britiske professoren Philippe Sands og den zambiske dommeren Florence Mumba.
Panelet har utarbeidet et tekstutkast på 165 ord. Ifølge nettstedet NPR har representanter for panelet uttrykt håp om at det fremlagte forslaget kan utgjøre grunnlaget for vurderingen av en ny internasjonal forbrytelse.
Dette er panelets forslag til definisjon av Ecocide:
«Ulovlige eller bevisste, uprovoserte handlinger, som utføres vel vitende om at de med betydelig sannsynlighet forårsaker alvorlige, vidtrekkende og/eller langsiktige skader på miljøet».
Det gjenstår flere punkter før en endelig Ecocide-lov eventuelt kan tre i kraft. FNs generalsekretær skal ha et utkast i hende, overlevert av en av de 123 medlemsstatene i ICC. Deretter må det i ICC være 2/3-dels flertall for teksten, og endelig må dokumentet ratifiseres og implementeres av landene innen ett år. India, USA og Kina er ikke medlemmer i ICC, men de kan likevel rammes dersom de står bak ulovlige handlinger i et av medlemslandene.
Her er utkastet til definisjon av Ecocide, i en mer detaljert versjon:
Kilder: Stop Ecocide, Wikipedia, NPR