- Sosiale medier flommer over av en type 'whataboutism' som virker å ha til hensikt å snakke ned den brutaliteten som skjer i Ukraina akkurat nå, skriver Terje Karlsen i ukas leder.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Nylig ringte to barn på døra og spurte om vi hadde noen tomflasker de kunne pante. Pengene skulle gå til ukrainske flyktninger.

Hele Norge mobiliserer. Vi ser solidaritet på alle kanter.

De siste ukene har vi sett en solidaritet her hjemme nærmest uten like. Enkeltpersoner reiser til Polen for å hente ukrainske flyktninger. Kommuner og lokalsamfunn mobiliserer. Barn samler inn penger i nabolaget. Den politiske debatten handler blant alle partier (bortsett fra ett) om hvordan vi kan få til mer og bedre hjelp for Ukraina og ukrainske flyktninger.

Solidaritet er en muskel som må trenes opp. Etter år hvor vi har glemt å ta vare på mennesker på flukt, så velger jeg å tro at dette er en vekker, en påminnelse. Det er så godt å se.

Men!

Men! sier enkelte. Hva med! sier de. 

Hva med de andre som ikke fikk nok oppmerksomhet når USA angrep Irak? Hva med bombene som faktisk regner over Jemen? Hva med flyktningene fra Afghanistan? Hvorfor behandler vi ikke flyktninger bedre i Norge før de har samme hudfarge som oss?

Det er berettiget kritikk. Dette er spørsmål vi må stille. Allikevel må vi ikke sette svake grupper opp mot hverandre. 

Sosiale medier flommer over av en type whataboutism som virker å ha til hensikt å snakke ned den brutaliteten som skjer i Mariupol eller Kherson akkurat nå. Å fordømme angrepet på Ukraina betyr ikke at man har glemt NATOs krig i Libya eller krigene i Afghanistan og Jugoslavia.

Også i 2015 kom det mange flyktninger til Europa. Krigen i Syria har ført til at nær sju millioner har flyktet fra Assads regime. Situasjonen i Afghanistan har drevet 2,6 millioner mennesker på flukt. 

Denne uka sendte 41 organisasjoner et brev til regjeringen, hvor de krever at håndteringen av krigen i Ukraina ikke må gå ut over bistandsbudsjettet. Dette er et krav Transit magasin stiller seg bak. Krisehåndteringen må tas fra ekstraordinære midler.

«Wir schaffen das» uttalte Angela Merkel i 2015, da én million flyktninger kom til Europa. «Vi klarer det». 30.000 av disse kom til Norge og ble mottatt av en bølge av solidaritet. På noen måneder svant den hen til små krusninger, og oppmerksomheten ble stadig mer problemorientert. Grensene hevet seg mer og mer utover i 2015. I årene etter har Europa vært nær stengt for flyktninger. 

Nå har vi igjen folkestrømmer over Europa. Vi må åpne opp for de som flykter fra krig og konflikt, uansett hudfarge. Vi må gi dem anstendig opphold og møte dem med respekt.

Vi må samtidig være en sterkere pådriver for at jenter i Afghanistan får gå på skole, og vi må samtidig jobbe så hardt vi klarer for at koronavaksiner fordeles rettferdig over hele verden.

Vi må aldri glemme. Vi må aldri sette svake grupper opp mot hverandre. Dette er en vanskelig øvelse. Men jo mer vi bruker vår solidaritet, jo sterkere blir den.

Derfor må vi heie høyt og tydelig på barna i nabolaget som panter flasker for flyktningene i Ukraina. Og vi må følge deres eksempel og bidra så godt vi klarer. Uten noe men.

Denne lederartikkelen er skrevet av Terje Karlsen, redaktør for TransitMagasin.no. Naturpress og Transit magasin publiserer felles lederartikkel, hver uke.

- Annonse -