Ifølge Elektroforeningen tapper de 450 000 fritidsboligene i Norge kraftnettet for 2,4 TWH i året.
Det er mulig å få senket det forbruket. Elektroforeningen har satt opp noen tips om hva du kan gjøre på din egen hytte – da kan du glede deg over at bankkontoen tappes mindre samtidig som dyrebar energi ikke går til spille i samfunnet.
Noen av tipsene kan selvsagt også gjøres hjemme.
1. Lukk den døra!
Ønsker du å holde på varmen i hytta er det lurt å lukke døra selv på de korte snarturene inn-og-ut. Det tar mye energi å varme opp hytta igjen hver gang du skal inn å hente noe i et par minutter. Det kan også hjelpe å lukke dører til rom som ikke er oppholdsrom, da vil du få litt jevnere temperatur der du oppholder deg.
2. Tetningslister
Kjenner du at det trekker litt fra dørkarmen? Da kan det være på tide å skifte ut tetningslistene. Tetningslister er tynne lister som ligger i karmen på vinduer og dører, og som sørger for å stoppe trekk og varmetap. De sørger for at du slipper å «fyre for kråka». Å skifte tetningslister er et lavterskeltiltak som de fleste kan få til på egenhånd. Det er flere metoder å skifte tetningslister på, her kan du la deg inspirere.
3. Kle deg godt
En god, gammeldags ullgenser gjør som regel susen – har du i tillegg noen varme tøfler kan du tåle å ikke ha 25 varmegrader i oppholdsrommet – det er jo tross alt litt av sjarmen med hyttelivet.
(For moderne hytter)
4. Bruk wifi-termostat eller benytt deg av nattsenking
For hver grad du senker innetemperaturen med, sparer du rundt 5% på strømforbruket. Om man ikke har wifi-termostat har mange moderne panelovner mulighet til å stilles inn på det som kalles «nattsenking», det betyr at du kan sørge for at de automatisk senker temperaturen på natten, når du allikevel ligger under dyna. Varmekablene trenger ikke stå på full guffe når hytta ikke er i bruk. Om du velger en wifi-styrt termostat til varmekablene har du mulighet til å endre temperaturen fra en app. Det er spesielt kjekt om man har glemt å sette på lavere temperatur da man dro hjem fra påskeferie.
5. Elbillader
Elbillading trekker en del strøm, og det kan være lurt å lade når strømprisene er på sitt laveste. Gjennom dagen er det ofte på morgenen og under middagstider at strømprisene er på sitt høyeste – her har du flere muligheter til å bestemme når du skal lade. En av mulighetene er å manuelt følge med på strømprisene, og koble i kabelen når prisen er lav. En annen mulighet er å smartlade elbilen. Velg en laderobot med smartladningsfunksjon, da vil laderoboten selv bestemme når bilen skal lades – og du slipper å følge med på variasjonen i strømprisene. Dette er også veldig lurt om du lader mye hjemme.