Bilder fra aksjonen. Foto: Greenpeace.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Aktivister fra Greenpeace og Extinction Rebellion aksjonerte i formiddag mot det russiske tankskipet Ust Luga, som ligger utenfor Åsgårdsstrand.

Hensikten er å stanse leveransen av russisk olje til Esso Norges oljeterminal som ligger utenfor Åsgårdstrand. Aktivistene krever at Norge slutter å importere russisk olje som finansierer Putins krigføring, og at tankskipet nektes lossing. I pressemeldingen blir det understreket at det dreier seg om en fredelig aksjon.

Aktivister om bord i en gummibåt har lenket seg til tankskipet Ust Luga sin ankerkjetting for å hindre det fra å anløpe til terminalen. Andre aktivister, i kajakker, holder opp bannere med teksten «Oil fuels war».

Politiet hindret noen av aktivistene fra Greenpeace fra å ta seg ut i båt til Ust Luga, men noen av dem trosset politiet og kom seg ut til tankskipet. Aktivister fra Extinction Rebellion forsøkte også å ta seg ut med båt, men ble stanset av politiet. Kystvakta kom etterhvert ut til Ust Luga.

Aktivistene krever at Norge umiddelbart stanser all import av russisk olje og gass.

Eli Matvik er blant aktivistene. Nylig deltok hun i en lignende aksjon mot et russisk oljetankskip i Østersjøen.

– At Norge importerer russisk olje som er med og finansierer Putins krig er helt uforståelig for meg. Vi vet alle at den uskyldige sivilbefolkningen i Ukraina lider grusomt. Jeg må gjøre alt jeg kan for å stoppe finansieringen av denne umenneskelige krigen, sier Matvik.

Det er Esso Norge som har kjøpt den russiske oljen. Til Greenpeace oppgir selskapet at de og moderselskapet ExxonMobil tar «tydelig og sterk avstand fra Russlands invasjon av Ukraina». Greenpeace mener Essos kjøp av russisk olje forteller en annen og uakseptabel historie.

Tankskipet Ust Luga er registrert i Hong Kong og leid av det russiske oljeselskapet Novatek, hvor oligark og Putin-venn Leonid Mikhelson er hovedaksjonær. Det 250 meter lange skipet er lastet med 95 000 tonn jetparafin.

En av aktivistene som utfører blokaden er Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. 

– Jeg er sjokkert over at Norge opererer som en frihavn for russisk olje, som vi vet finansierer Putins krigføring. Vi er to måneder inn i Russlands angrepskrig. Det er en skam at regjeringen fortsatt tillater import av russisk fossil energi, sier Pleym i pressemeldingen.

Greenpeace har sendt brev til både Esso og den norske regjeringen med krav om umiddelbar stans i all import og handel med russisk olje og gass.


- Annonse -