Nye aksjonister har tatt seg inn på anleggsområdet på Engebø ved Førdefjorden onsdag ettermiddag. Sju aksjonister ble fjernet av politiet tidligere på dagen.

Det er Natur og Ungdom som skriver i en pressemelding til NTB at en ny gruppe aksjonister tok seg inn på området etter at politiet hadde dratt.

Operasjonsleder Tom Johannessen i Vest politidistrikt bekrefter overfor NTB at de har fått melding om dette.

– Ja, det er korrekt at vi har fått melding om at det har kommet demonstranter tilbake til stedet der. Politiet er kjent med dette, sier han ved 13-tiden onsdag.

Francisca Dias, Tyri Tvinnereim og Aleksander Snarheim får beskjed om å fjerne seg innen 15 minutter før de blir arrestert. Foto: NU / Flickr.

Han sier politiet foreløpig ikke har iverksatt noen ny politiaksjon.

– Foreløpig har vi ikke iverksatt noe med tanke på dette, men det vil nå bli vurdert å gjøre noe med det, sier Johannessen.

Sju ble fjernet

Sju aksjonister ble tidligere onsdag fjernet av politiet etter at Natur og Ungdom prøvde å stanse anleggsarbeidet for et gruveprosjekt ved Førdefjorden.

– Vi har hele veien vært klar over at politiet kan bli tilkalt, og at vi risikerer store bøter for å stanse oppstarten av dette miljøfiendtlige gruveprosjektet. Men det er verdt det, sa Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom (NU), i en pressemelding.

Ifølge Bergens Tidende ankom politiet stedet rundt klokka 9.30 onsdag, og ved 10-tiden ble de første aksjonistene tatt hånd om.

Daglig leder i NU, Sandra Butoyi, sier til Naturpress at ytterligere to personer er arrestert onsdag.

– Vi har lykkes i å hindre mye av anleggsarbeidet her, så det er vi fornøyd med, sier Butoyi.

Ytringsfrihet

Arne Johannessen, politisjef i Sogn og Fjordane, forteller at ytringsfriheten til demonstrantene har vært lagt vekt på, men at politiet til slutt måtte fjerne dem fra anleggsmaskinene.

– Nå har det vært null anleggsarbeid i snart ei uke, og det er grenser for hvor lenge man kan hindre arbeidet, sier Johannessen til BT.

NU-lederen varsler at aksjonene ikke er over.

– Når politiet har fjernet de første aksjonistene, strømmer nye til, sier Gina Gylver.

Utvinning av rutil og granat

Nordic Mining har fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Gruveselskapet startet mandag å rive hus der industrianlegget skal bygges. Driftstillatelsen til gruveselskapet er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementet.

Selskapet ønsker å utvinne mineralene rutil og granat. Rutil brukes til å fremstille titanoksid, som brukes som hvitt fargepigment i blant annet maling, tannkrem og iskrem.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?