Heidi Røneid ble Årets grønne innbygger 2022, i Oslo. Foto: Lene Røneid.

Oslo kommune delte ut Oslo miljøpris i forrige uke. Heidi Røneid fikk den gjeve statusen som Årets grønne innbygger i hovedstaden.

Naturpress: – Gratulerer! Hva synes du om å bli Årets grønne innbygger i Oslo?

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er en stor ære for meg personlig og en viktig anerkjennelse av arbeidet Oslo Vegetarfestival og FugleAdvokatene gjør. 

Heidi Røneid fikk Oslos miljøpris. Her med byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG). Foto: Jan Kuhr.

Vokste opp med nærhet til dyr

Heidi Røneid vil være kjent for mange som sjakkommentator i TV2 og NRK, og som en av deltakerne i NRK-serien «Villdyrhjerte». Som journalist og programleder har hun fartstid blant annet fra dax18, AktueltKulturnyttUkeslutt og RadiOrakel. Hun er utdannet møbeldesigner og lærer.

Heidis engasjement for dyrevelferd og miljø har vært der siden ung alder. Hun forteller at hun alltid har vært veldig glad i alle slags dyr. Begge foreldrene hennes er oppvokst på gård, og hun var ofte med i fjøset hos besteforeldrene sine.

– Hos farmor og farfar var det sauer. Hos mormor, og onkel Hans, som drev gården, var det kyr og kalver. Noe av det morsomste jeg visste var hjelpe til med dyrene. Blande melk og lunket vann i bøtter og sette de foran kalvene så de kunne drikke. De var så søte. De myke hodene deres – de store mørke øynene. Noen var helt ville når de fikk melk, og drakk så ivrig at vi måtte holde bøtta godt fast så ikke de veltet den og sølte melk utover fjøsgulvet. Andre var forsiktige og stakk så vidt hodet ut av båsen for å drikke. Alle var vakre. Jeg ga dem de fineste navnene jeg visste om, Hans og Heidi.

Kjærlighet til dyr. Dyr som i svært mange tilfeller ender opp menneskemat. Et regnestykke som ikke gikk i hop for Heidi.

– Jeg koblet tidlig at de vakre kalvene i fjøset – vennene mine – var det samme som lå på tallerkenen. At bak kjøttstykkene hadde det vært et individ. Kanskje en kalv som drakk melken forsiktig. Eller en som kastet bøtta rundt hvis ikke noen holdt bøtta fast.  

– Ikke overraskende ble jeg vegetarianer. Foreldrene mine trodde det var en fase. Jeg var 15, de orket ikke krangle, og trodde det kom til å gå over. Det gjorde det ikke, sier Heidi. 

SAKEN FORTSETTER UNDER

Vil dele æren

Heidi Røneid understreker at hun vil dele prisen med Oslo Vegetarfestival og FugleAdvokatene.

– Fugleadvokatene er en frivillig organisasjon som står på døgnet rundt for å hjelpe flest mulig fugler her i byen og spre kunnskap om de vakre skapningene vi deler byen med. Jeg mener at vi mennesker må se på kloden og byen som noe vi deler med andre individer – den er ikke bare vår. I dag setter vi opp pigger og «mating forbudt-skilt», for å prøve å fordrive duer, som vi synes er i veien flere steder i byen vår. Men byen og kloden er like mye deres som vår – og vi må finne måter å ta hensyn og gi rom og akseptere at vi deler med dem – også når det betyr at vi ikke får det akkurat som vi vil.

Grønt forbilde

Valget hun tok ble til mye mer enn bare et personlig standpunkt om eget kosthold. Heidi var med og startet opp Oslo Vegetarfestival som etterhvert har blitt et stort arrangement. Noe som juryen i Oslo kommune har merket seg, blant mye annet.

Juryen skriver: «Heidi Røneid har på eget initiativ tatt grep for å ta vare på både dyrene og miljøet i Oslo. Hun var med å starte Oslo vegetarfestival i 2010, som nå trekker flere tusen besøkende hvert eneste år. Gjennom festivalen har hun bidratt til å senke terskelen for at flere skal prøve mer miljøvennlig og plantebasert mat. I flere år har Heidi Røneid også reddet og pleiet skadede duer i sitt eget hjem, og tar godt vare på naturen i byen og dyrelivet i Oslo. Gjennom sitt engasjement påvirker hun en stor gruppe mennesker og skaper begeistring for sakene hun brenner for. Rett og slett et grønt forbilde!»

Oslo Vegetarfestival ble startet for å inspirere og for å vise hvor mye fantastisk plantebasert mat som finnes, forteller Heidi.

– Jeg ville skape et samlingssted hvor alle, fra veggiser til skeptikere, kan komme for å spise fantastiske retter fra noen av landets beste vegetarkokker, gå på inspirerende kokkekurs og foredrag og få smaksprøver på produkter så de lettere finner noe de liker i butikken. Jeg startet festivalen for å gi bedrifter et sted å lansere nye produkter og undersøke markedet, og for å inspirere til å ta gode valg. I år solgte vi 6500 billetter til Oslo Vegetarfestival, og Kubaparken var fylt av mennesker som smilte og koste seg med plantebasert mat.

– Hvor viktig mener du det er at vi legger om til et vegetarisk kosthold?

Duer i rehab i heimen – en dagligdags ting hos Hilde og mannen. Foto: Heidi Røneid.

– Å spise mindre kjøtt og mer plantebasert er noe av det mest effektive vi som enkeltpersoner kan gjøre for miljøet og mot tap av natur. Men for å få så mange som mulig med på det er det viktig med politiske initiativ og inspirasjon. 

– Dyrene rammes først av miljøødeleggelser

Alt henger sammen med alt. Heidi Røneids innsats for dyrevelferd handler også om kampen for miljøet.

– Når du er opptatt av dyrevern er veien kort til miljøvern. Hvordan vi utnytter ressursene på kloden ødelegger ikke bare for oss, det ødelegger også for dyrene. Når temperaturen stiger, polene smelter, korallrevene forsvinner – er det dyrene det går utover først. De mister leveområder, det blir vanskeligere å finne mat og de kommer i utakt med omgivelsene. Dyrene er som kanarifuglene, som gruvearbeiderne hadde med i de gamle kullgruvene. Når de dør er det et tegn på at noe er alvorlig galt – og at menneskene må komme seg ut. 

 – Har du noen duer som får rehab hjemme hos deg nå?

– Nå har jeg vært to uker i Stavanger for å kommentere sjakkturneringen Norway Chess for TV2, så akkurat nå har jeg ingen fugler hjemme. Men når jeg kommer hjem i morgen har en ungfugl blitt levert til samboeren min for at jeg skal ta over den, og så regner jeg med at det kommer flere på søndag. Nå er det høysesong, og alle rehabhjemmene i Oslo er helt fulle, så det blir bra å komme hjem og avlaste. 


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold («For abonnenter»).


- Annonse -
Vil du annonsere her?