Du må vite hva du gjør - og hvor du er - før du lar dronen lette. Ill.foto: Clay Banks / Unsplash.

Statsforvalteren melder om eksplosiv økning i bruk av drone de siste årene, og minner om at i verneområder er det i hovedsak forbudt med droneflyging.

Det skal være om lag 400 000 nordmenn som eier en drone nå. Om sommeren er det mange turister, både norske og utenlandske, som ønsker å skaffe seg de spektakulære bildene og videoene som en drone kan lage fra et fugleperspektiv.

Men droneflyging fører med seg støy andre forstyrrelser som kan ha negative konsekvenser for for eksempel fugle- og dyreliv, påpeker Statsforvalteren i Nordland.

Alt fugle- og dyreliv er vernet mot forstyrrelser og unødig jaging, ifølge naturmangfoldlovens §15. Det er en regel som gjelder både i og utenfor verneområder i hele Norge. Har du planlagt å fly drone i et område der det ikke er forbudt, må du likevel vurdere om dronebruken gjør skade, jager, forstyrrer unødvendig eller negativt. Du må ta hensyn til dyrelivet, i tillegg til andre folk som er på tur, skriver Statsforvalteren.

Stort sett forbudt i verneområder

I verneområder er det enda strengere enn dette. Verneområder og nasjonalparker har i tillegg til reglene i naturmangfoldloven, egne verneforskrifter med regler. Reglene varierer fra område til område, og er tilpasset naturverdiene som vernes i hvert enkelt område. Bruk av droner er forbudt i de fleste verneområder. I verneforskriftene der det er forbud mot bruk av modellfly er det også forbud mot droner. Statsforvalteren tilrår at hvis du lurer på om det er lov med droneflygning, må du se om det er tillatt med modellfly i verneforskriften.  

På Miljøstatus kan du se på kartet om området der du tenkte å fly er innenfor et verneområde. Dersom det kan legges fram gode grunner er det mulig å søke forvaltningsmyndigheten om dispensasjon, og ytterligere opplysninger knyttet til dette finnes på Miljøstatus, Naturbase og Lovdata.


- Annonse -
Vil du annonsere her?