Frida Steinbakk. Stopp oljeletinga.
Frida Steinbakk er representant for Stopp Oljeletinga: – Vi forstyrrer ikke sportsarrangementer for gøy eller for å ødelegge for enkeltutøvere. Det er forsøk på å få alle til å løfte blikket og møte krisesituasjonen vi står i med fullt alvor. Foto: Privat.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til kf@naturpress.no.


(DEBATTINNLEGG)

Stefan Marx, leder for Holmenkollen Skifestival, ytret tirsdag stor bekymring for årets folkefest i Holmenkollen. Bekymringen så ikke ut til å gjelde de ekstreme europeiske varmerekordene for februar, ei heller dårlig skiføre, men klimaaktivister som ville ødelegge “moroa”. 

Marx har mye empati, – spesielt med utøverne som har forberedt seg hele livet til helgens renn. Stopp oljeleitinga er enig, det ville være ”innmari dumt hvis noen skulle ødelegge det for dem”.

Det er også innmari dumt at regjeringen nettopp ga ut 62 nye oljelisenser midt i en klimakollaps. Vi lurer på om Marx, utøvernes og skimiljøets empati strekker seg lengre enn til helgens utøvere. Rekker den til dagens nyfødte som vil vokse opp i en tre grader varmere verden? En verden hvor dagens unge er i fare for å måtte kjempe for vann og mat, hvor millioner av mennesker må flykte fra hus og hjem fordi avlingene svikter og hetebølgene kveler. 

Stopp oljeleitinga-kampanjen skal på hyttetur til Gudbrandsdalen i helgen for å nyte sol og godt skiføre. Vi har dermed ikke mulighet til å varsle om nødsituasjonen vi befinner oss i under Skifestivalen i Holmenkollen i helgen. 

Vi håper derimot at Marx, utøverne og resten av skimiljøet selv tar ansvar denne gangen. Vi oppfordrer dem til å bruke sin unike posisjon og mulighet til å påvirke samfunnsdebatten, beslutningstakere, næringsliv og politikere. Sammen kan vi kreve at regjeringen 

  1.   Erklærer umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje på norsk sokkel.
  2.   Legger fram en konkret og rettferdig omstillingsplan for dagens oljearbeidere.

Vi forstyrrer ikke sportsarrangementer for gøy eller for å ødelegge for enkeltutøvere. Det er forsøk på å få alle til å løfte blikket og møte krisesituasjonen vi står i med fullt alvor.

Når våre ledere ikke tar krisen på alvor, og når media svikter i å proporsjonalt informere oss om nødsituasjonen vi befinner oss i, ser vi ingen annen utvei enn varsle med de sterkeste ikkevoldelige midlene vi har. Stopp oljeltinga står i solidaritet med Palestinakomiteen som har varslet aksjoner med krav om at hopplandslaget trekker sin sponsoravtale med Nammo i helgen.

Utover det håper vi det blir en moro folkefest.


- Annonse -