Ledige stillinger
Ledige stillinger

And the winner is … Furuskogvisa!

Vinnersangen (i en slags verdenspremiere) ble spilt inn med lånt gitar i en butikk i Helsinki - på en mobiltelefon!

Del denne artikkelen:
- Annonse -

#Naturvennligevibber. Så er vi i mål, og vi har en vinner i vår litt uhøytidelige kåring av den fineste miljølåten.

12 sanger var med i finalerunden etter at juryen i fjor høst gikk gjennom de drøyt 20 sangene som var foreslått av leserne våre og noen av juryen selv.

Neil Young, Dum Dum Boys og Joni Mitchell var blant stjernegalleriet som måtte gi tapt for en trøndersk, lokal naturhyllest!

Sangen Furuskogvisa, sunget og spilt inn av skuespiller Øyvind Brandtzæg, ble sangen som fikk flest stemmer.

Furuskogvisa er aldri spilt inn på «tape» tidligere, og det ble dermed også en verdenspremiere ut av dette.

Furuskogvisa er ikke av ny dato. Den er skrevet av Olav Brosveet og tonesatt av Asmund Lervik, og ble til som en følge av en naturvernkamp for et spesielt skogsområde i Steinkjer tidlig på 60-tallet. Den kampen ble vunnet, Furuskogen fikk en vernestatus som til denne dag har hindret den fra å bli hugget.

- Annonse -

Arnt-Erik Selliaas er mannen som meldte Furuskogvisa inn til Naturpress sin kåring. Han bor i dag i Nordre Follo kommune, men vokste opp i Steinkjer.

– Furuskogvisa ble oppført første gang på en lokal revy i 1963, i regi av Steinkjer Mannssangforening. Den har levd på folkemunne siden den gang, og har fått avisomtale, men har aldri blitt innspilt på noe vis. I dag er den 100 mål store furuskogen som sangen handler om, statlig friluftsområde, forteller Arnt-Erik.

At Furuskogen er et kjent og kjært område i Steinkjer vitner et ordtak om.

– Vi bruker å si at London har Hyde Park, New York har Central Park, og Steinkjer har Furuskogen. Den er en naturperle, sier Selliaas.

– Jeg mener at den legendariske Furuskogvisa er en genuin miljøsang. Visa var og er et bidrag i kampen for å bevare Furuskogen, som i dag har status som et statlig sikret friluftslivsområde på Steinkjer, men er av og til truet av planer om bebyggelse og annen aktivitet. Furuskogvisa er en evig påminnelse om at Furuskogen på Steinkjer må få stå.

– Den kan selvsagt ikke sammenliknes med regnskogen i Amazonas når det gjelder karbonfangst, men gammel furuskog i småbyen Steinkjer innerst i Beitstadfjorden bidrar også i det store miljøregnskapet, sier Selliaas.

Sangens opphavsmenn, Olav Brosveet og Asmund Lervik, var henholdsvis lærer og møbelhandler. Begge var nok i tillegg naturentusiaster, må vi anta.

Selve innspillingen av sangen skjedde svært spontant. Her er den historien:

Arnt-Erik Selliaas forteller at han på høsten i fjor gikk ut på Facebook-gruppa «Steinkjerfolk» og etterlyste en innspilling, uten hell. Men han fikk vite at Øyvind Brandtzæg hadde framført sangen på en lokal scene så seint som i 2024.

Kontakten med Brandtzæg ble opprettet, han viste seg å være i Helsinki den dagen.

– Han var i en musikkforretning akkurat da, men tok forespørselen min på strak arm. Han fikk låne en gitar og et lite avlukke, og der, i det svært improviserte og bitte lille «studioet», ble Furuskogvisa spilt inn – på en mobiltelefon! Framføringa er på ækte Steinkjerdialekt.

Sanger Øyvind Brandtzæg sier at han har kjent til Furuskogvisa i flere år, og har sunget den flere ganger.

Naturpress har trukket ut navnet på én av de som har avgitt stemme i kåringen. Vedkommende får premien på 2 konsertbilletter til en samlet verdi på kr. 1.500,-. Vi gratulerer!


- Annonse -
Del denne artikkelen:

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -

SISTE NYTT