Ill.foto: Pixabay.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

En video som er sluppet av et initiativ som kaller seg Fueling U.S. Forward har overskriften «Dirty Secrets of Electric Cars», og åpner med en (norskregistrert) elbil som svinger opp foran kamera.

I tillegg til YouTube-videoen driftes en nettside, en Facebook-side og en Twitter-konto. Promotering av fossilt drevne kjøretøy og annen bruk av fossil energi er kampanjens bærende idé. Kampanjen startet i august i fjor, og preges av å være myntet på et amerikansk marked.

På den tilhørende nettsiden påpekes det at Fueling U.S. Forward er en non-profit virksomhet, men det blir ikke opplyst hvem som står bak finansieringen. Nettstedet DeSmogBlog påstår imidertid med sikkerhet at det er Koch-brødrene – kjent for å være blant USAs rikeste og tungt inne i fossilindustrien – som har bladd opp penger og finansiert kampanjen.

Fueling U.S. Forward knyttes også til America Rising Squared  (AR2), en gren av en såkalt Super PAC (organisasjon som driver kampanjer for eller i mot en politisk kandidat, politisk sak eller politisk lovgivning).

AR2 står blant annet bak verbale angrep på miljøroganisasjoner og kjente talspersoner for disse, slik som Bill McGibben og Leonardo di Caprio. Nettsiden Core News brukes til dette.

Videoen kan du se her (artikkelen fortsetter under)

https://youtu.be/H_WscmJSB2c

Kjernepunktene i filmen er påstandene om at elbiler bidrar til mer giftforurensing enn det «gjennomsnittlige» biler gjør, og at produksjonen innebærer grov utnyttelse av arbeidskraft og barn. Filmen tar Amnesty til vitne på det sistnevnte. Metallene kobolt og litium som benyttes i batteriene til elbiler beskrives som sjeldne – noe de ikke er. At utvinningen av kobolt kobles til både miljøforurensing og kritikkverdige arbeidsforhold er derimot dokumentert på flere hold:

Amnesty: «Child labour behind smart phone and electric car batteries»

Washington Post: «The cobalt pipeline»

Kobolt  er et viktig materiale også i mobiltelefoner og datamaskiner.

Skjønnmalingen av fossile brensler skjer hovedsakelig på nettsiden til kampanjen. Bildene viser glade og lykkelige mennesker, og lykken knyttes til opplyste byer og bruk av bil og fly. til Her er noe av teksten på siden:

 

«Energi er grunnlaget for det moderne livet og motoren i amerikansk innovasjon. Fossile brensler – som finnes i overflod, og er pålitelige og rimelige energikilder – er nøkkelen til at amerikanere fortsatt kan lykkes og utfolde seg.»

 

Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Tina Bru, er av Teknisk Ukeblad forelagt påstandene i videoen fra Fueling U.S. Forward.

– Det har tidligere blitt bekreftet at Fueling U.S. Forward mottar støtte fra Koch Industries. De har varslet at de vil fremsnakke olje, så det er ikke overraskende at de bruker midlene de har til å beskytte egne interesser. Disse interessene jobber også for oljesand og skiferolje. Begge deler innebærer rasering av skogsområder, grunnvann, og forbruk av enorme mengder energi. Fueling U.S. Forward handler åpenbart like mye om å skjule skadevirkningene knyttet til dette. Ved å kryssklippe på denne måten får du oppmerksomheten over på noe annet, sier Bru til TU.

Teknisk Ukeblad har gjennomgått og analysert en rekke momenter ved «elbilens skitne hemmeligheter», i en artikkel du kan lese her.


 

- Annonse -