DN: Jens Ulltveit-Moe går mot Søviknes og advarer mot store oljeinvesteringer

I et intervju med Dagens Næringsliv tirsdag sier investor og næringslivstopp Jens Ulltveit-Moe at olje- og energiminister Terje Søviknes "driver en strutsepolitikk som kan påføre staten store tap."

Jens Ulltveit-Moe.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Ulltveit-Moe advarer Søviknes mot å tro for mye på oljenæringen, og han reagerer på Søviknes´ angrep på urbane østlendinger og offentlig ansatte i et oppslag i Dagens Næringsliv tirsdag.

Søviknes anklaget i artikkelen disse gruppene for ikke å forstå verdien som norsk olje og gass representer for inntekter og sysselsetting.

– Jeg har vært i næringen. Jeg har bodd på Vestlandet og nå i Oslo, og har en fot i begge leire. Jeg tror ikke Søviknes’ økonomiske argumenter om at vi trenger næringen holder. Jeg tror ikke vi får inntektene på sikt, sier Ulltveit-Moe til DN.

– Norge risikerer å sitte med død kapital

Han mener at verdens oljebehov i 2050 vil ligge et sted mellom 50 og 80 millioner fat, mot dagens 100 millioner fat. Søviknes´ argumentasjon for å opprettholde stor ny letevirksomhet i stadig dyrere områder kaller han for høyrisikoadferd.

– På 20 års sikt er store investeringer i ny oljeleting veldig farlig. Da risikerer Norge å sitte med en voldsom død kapital. Det er prisen som vil avgjøre, det er ikke et spørsmål om moral, sier Jens Ulltveit-Moe.

I tillegg til den økonomiske siden tar Ulltveit-Moe også med miljøhensynet. Han mener at både utslipp og faren for at høy leteaktivitet kan fortrenge gradvis omstilling og i stedet ende med en kjempesmell for næring og arbeidsplasser når etterspørselen blir borte.

Les hele saken i Dagens Næringsliv.

Avviser kritikken

Søviknes avviser  avviser kritikken fra Jens Ulltveit-Moe.
– Klimaproblemer og togradersmål skal ikke stikkes under stol. Men alle scenarioer anslår fall, men fortsatt behov for stor oljeproduksjon også i 2050. Mitt utgangspunkt er at vi da bør drive – med lave priser og det laveste CO2-utslipp i verden. Johan Sverdrup-feltet ligger nå an til å klare fem prosent av gjennomsnittlige utslipp i verden fra produksjonen og en break even-pris på 20 dollar per fat, sier Søviknes.

Ble kalt lobby-statsråd

Terje Søviknes har i løpet av sitt første halvår som olje- og energiminister hatt utspill som ikke alltid har gledet selv politiske samarbeidspartnere. I mai gikk han inn for konsekvensutredning av Barentshavet Nord, Møreblokkene og Jan Mayen, områder som ifølge avtalen med regjeringens samarbeidspartier skal skjermes mot utvinning.

Søviknes har rettet sterke angrep på de som vil legge begrensinger på norsk oljevirksomhet: 

Miljøpartiet De Grønnes forslag om å utfase norsk olje- og gassvirksomhet innen 15 år har han kalt for «utopi, galskap og katastrofe for velferden og kommende generasjoner.»
På et tidspunkt skrev Stavanger Aftenblad på lederplass at Søviknes hadde misforstått sitt oppdrag og blitt en lobby-statsråd.

«Olje- og energiminister Terje Søviknes utfordrer det konstitusjonelle ansvaret med sin aktivistiske lobbypolitikk for oljebransjen», skrev avisen.


Foto: Wikipedia

- Annonse -