Cultura er klar ener på Etisk Bankguide – generell framgang for norske banker

- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Med 97 av 100 mulige poeng er Cultura Sparebank en soleklar ener på Etisk Bankguide for 2017, som ble offentliggjort i dag.

Banksjef Kjell Fredrik Løvold i Cultura Sparebank (bildet) kan konstatere at det er hele 18 poeng ned til nummer to på listen, Storebrand som har 79 (76) poeng. På tredje plass ligger KLP med 72 (65) poeng.

Du kan klikke deg inn og se på detaljene i undersøkelsen, og gi ris eller ros til din egen bank (om den er blant de 15) på denne nettsiden.

15 banker er med i årets etiske bankguide, som utarbeides av Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender i fellesskap. Bankene vurderes etter 13 tematiske områder. Etisk Bankguide hører med i det internasjonale nettverket Fair Finance Guide, og i rangeringen landene i mellom ligger Norge nå på en fjerdeplass. Mest etisk bankvesen har Nederland, foran Sverige og Belgia.

Årets undersøkelse i Norge viser at det er en generell framgang for de bankene som har vært under lupen, sammenliknet med forrige undersøkelse. De norske bankene gjør det best på anti-korrupsjon, og dårligst på fossile pengeplasseringer, altså olje og gass. Minst framgang ble målt på åpenhet og ansvar.

Den klart største framgangen var det Sparebanken Midt-Norge som stod før. Fra bare 7 poeng i fjor ble det 59 poeng i år. På bunnen av årets liste ligger vestlandsbankene Sandnes Sparebank og Sparebank 1 SR.

– Disse bankene lå også på bunn i fjor, og har dermed valgt å fortsette med å ha en dårlig etisk profil. Sparebanken Midt-Norge har bevist at det er mulig å prioritere etikkarbeidet høyt, derfor er det skuffende at mange av de andre store sparebankene fortsatt ikke bryr seg, sier leder i Framtiden i være hender, Anja Bakken Riise.

Listen under viser rangeringen, med tall for den nye og den forrige målingen:

En bank som fikk tydelig framgang innen kriteriet olje og gass, var Storebrand. Lederen for bærekraftige investeringer i banken, Matthew Smith, forklarte dette slik under frokostmøtet i Oslo, der årets guide ble presentert:

– Vi tilbyr kundene våre plasseringer i fossilfrie fond, og vi investerer selv i slike fond. Det er en helt bevisst strategi vi følger, sa Smith.

Norges største bank, DNB, gjorde det totalt bedre enn sist. Men løftet fra DNB om å trekke seg ut av det omstridte oljerørledningsprosjektet Dakota Access Pipeline i USA, viste seg å være lite verdt. NRK har avslørt at DNB fortsatt er långiver til fire av fem aktører som er eiere av DAP.

Mest etiske bank i Norge, Cultura Sparebank, er ingen stor bank, men forvaltningskapitalen vokser hvert år. I høst relanserte banken sitt spesielle boliglån, Miljøboliglånet, der lånetaker får mellom 0,3 og 0,5 % i renterabatt når et sett med miljøkriterier er oppfylt på boligen det lånes til.

– Vi leverer banktjenester til et alminnelig bankpublikum. Men formålsparagrafen vår sier at som en følge av vår egen virksomhet skal den gi sosiale og samfunnsmessige bidrag. Vi låner ut penger kun der formålet hos låntaker er likt vårt eget, sa banksjef Løvold på et kundemøte nylig.


 

- Annonse -