Elektroforeningen (EFO) mener energimerkeordningen for bygg ikke gir noen informasjon om faktisk energibruk.
Dermed kan ordningen være direkte villedende, hevder EFO, og mener merkeordningen må suppleres med informasjon om faktisk energibruk og energikostnad siste tre år.
Organisasjonen viser til at en forbruker som kjøper et bygg med energimerke D kan ende opp med høyere energikostnader enn om valget hadde falt på et bygg med energimerke E.
Olje- og energidepartementet er i gang med å se på ordningen. EFO håper at olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP) tar grep.
– Ordningen har stort potensiale, men da må den gi forbrukerne informasjon de faktisk har bruk for. Søviknes og Frp er opptatt av folk flest, så å gjøre energimerkeordningen forståelig og betydningsfull for folk flest bør virkelig være noe han prioriterer, sier næringspolitisk direktør i EFO, Per Øyvind Voie (bildet).
– Henger ikke på greip
Dagens energimerkeordning består blant annet av en oppvarmingskarakter. Den er problematisk, ifølge Voie.
– Om du bytter ut en gammel oljefyr med miljøvennlig elektrisk oppvarming vil du fortsatt få rød oppvarmingskarakter. Hvordan skal en forbruker egentlig forholde seg til dette? Man oppfordres til å bytte ut fossilbilen med en elbil, men bytter du fra fossil oppvarming til elektrisk oppvarming skal det liksom være like ille? Dette henger overhodet ikke på greip, sier Voie, som ønsker hele oppvarmingskarakteren fjernet.
Kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard i Eiendom Norge framfører liknende kritikk.
– Dagens energimerkeordning for bolig har betydelige svakheter. Den gir ikke god informasjon om boligens energibehov, energieffektivitet og hva energikarakterene faktisk innebærer, sier Lundesgaard til DinSide.no.
NBBL, Norges Boligbyggelag, går så langt som til å si at dagens ordning hittil ikke har vært til hjelp for boligeiere, og minst for de som bor i blokk, borettslag eller sameie.
Kan komme endring før jul
Olje- og energiminister sa nylig at Kommunaldepartementet jobber med å gjennomføre en vedtatt endring av energikravene i TEK.
– Jeg håper dere deltar aktivt i høringsrunden av dette dokumentet, og jeg håper at det blir en julegave til næringen, sa Søviknes, som mente at det er avgjørende å finne modeller som sikrer den nødvendige fleksibiliteten i energisystemet.
– Enkeltbygg må ha løsninger som bidrar til dette og også til at hele området har det. Dere kjenner godt til problematikken her, sa statsråd Søviknes.
Foto: EFO