Bernhard Roland, daglig leder og eier i CarShine, forteller om de fire viktigste tiltakene som har gitt uttelling for Kristiansandsbedriften:

Avfallet er betydelig redusert, bedriften driver strømsparing, det er bevissthet rundt bruken av kjemikalier, og sykefraværet er redusert. Miljøfyrtårnsertifiseringen fikk de allerede i 2002.

Klima- og miljørapporten inneholder de tørre tallene til bedriften, som har 15 ansatte. Hvert år er over 6.000 biler innom portene.

– Vi sparer mellom 400.000-500.000 kroner i løpet av ett år på grunn av den tankegangen Miljøfyrtårn gir oss. Noen eksempler er at vi sparer 70.000 kroner i året ved sortering av søppel, og med å fjerne oljebasert avfetting har vi spart 140.000 kroner, sier Roland.

Enorm forbedring i sykefraværstatistikken

Bare ved å bytte ut spraybokser med konsentrat på 10-liters dunker, fikk bedriften en besparelse på 70.000 kroner. Og overgang til gjenbruk av kluter ble bra både for miljøet og bankkontoen.

– Tidligere brukte vi et kostbart papir til å pusse bilrutene – som ga mye avfall. Nå har vi byttet dem ut med gjenbrukbare mikrokluter, som er billigere i innkjøp og nesten ikke genererer avfall. Vi sparer altså både penger på innkjøp, på mindre avfall – i tillegg til at vi sparer miljøet. Vi søker stadig nye miljøvennlige måter å behandle våre biler på, sier han.

Ved å rette oppmerksomheten på arbeidsmiljøet, ble nok en gevinst innkassert. Det ble kjøpt inn godt verneutstyr og løftebord, noe som minsket slitasje på nakke og rygg. I 2007 hadde CarShine et sykefravær på 20 prosent. I 2015 var det nede på fem prosent, og i dag er bilpleiefirmaet i Kristiansand helt nede på to prosent i sykefravær.

Miljøfyrtårn først med EU-godkjenning

I desember i fjor besluttet EU – ved Europakommisjonen – å anerkjenne Miljøfyrtårn iht. artikkel 45 av Regulation (EC) No 1221/2009. Miljøfyrtårn-ordningen i Norge er den første nasjonale ordningen i sitt slag i Europa som er blitt anerkjent av EU.

I dag er det 5.495 Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter i Norge.


- Annonse -
Vil du annonsere her?