Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Foto: Skjermdump.

Av 75 vurderte kandidater ble tre virksomheter stående igjen som ekstra gode forbilder for det grønne skiftet. Stiftelsen Miljøfyrtårn gjennomfører pristildelingen for femte gang i år.

– I omstillingen blir det avgjørende at vi har næringsliv og virksomheter som tenker bærekraft, klima og miljø i alle trinn i verdikjeden, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (bildet) i sin gratulasjonstale til prisvinnerne.

Jurymedlem og daglig leder i Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg, mener alle prisvinnerne for 2020 utmerker seg på flere sentrale punkter, ved at de har lykkes eksepsjonelt godt med å implementere helhetlig miljøledelse, og har et svært godt forankret miljøarbeidet fra toppledelse og gjennom hele organisasjonen.

Samtidig er de ambisiøse og tar en aktiv rolle for å drive miljøarbeidet videre, påpeker Ytreberg i innlegget på stiftelsens hjemmesider.

«Full fres framover» i lokal bank

I klassen Konsern og store virksomheter stakk SpareBank 1 Hallingdal Valdres av med prisen:

«Juryen har særlig latt seg imponere over hvordan konsernet har gjort grep på flere nivåer for å bli mer en mer ressursbesparende og miljøeffektiv organisasjon – samtidig med å stimulere både kunder, partnere og bransjen til å trekke i mulig bærekraftig retning», heter det i omtalen av banken, der det også står:

«Er en av de norske bankene som allerede tar klimarisikoen i bank- og finansbransjen på alvor, og er godt forberedt på kommende bærekraftskrav.»

Stiftelsen Miljøfyrtårn ser tildelingen til SpareBank 1 Hallingdal Valdres i lys av at myndigheter, næringsliv og privatkunder stiller stadig større krav til banker om bærekraft. Det blir minnet om at EU i de neste årene vil kreve at finansaktører rapporterer om miljømessig bærekraft, samt kan redegjøre for om de økonomiske aktivitetene eller finansielle produktene som tilbys er bærekraftige. 

Administrerende direktør Knut Oscar Fleten i SpareBank 1 Hallingdal Valdres kommenterer tildelingen på videolink, publisert på hjemmesidene til Stiftelsen Miljøfyrtårn, og sier blant annet dette:

– Vi er utrolig stolte over å motta prisen som Årets Miljøfyrtårn 2020. Det inspirer og forplikter. Vår reise starta for en god del år siden – da vi lanserte vårt produkt Miljølån, som fortsatt er Norges beste miljølån til privatpersoner til personer som ønsker å ta gode og riktige miljøvalg.

Leder for bærekraftsarbeidet i banken, Emma Thylander understreker at bankarbeidet også berører kundene:

– Vi står midt i det grønne skiftet, og det gjelder å ikke stoppe nå, men bare fortsette. Full fres framover. Da skal vi blant annet se på våre egne utslipp, og redusere dem ytterligere, men også på våre kunders. Vi har som mål å sette tydeligere krav knyttet til både utlån og innskudd. Finansbransjen har en viktig rolle i omstillingen og det grønne skiftet, og det å fremme ikke bare risiko, men også muligheter som ligger der.

Juryen har trukket fram noen konkrete prosjekter som banken står bak. Med sine fem ulike miljøprodukter er SpareBank 1 Hallingdal Valdres blant bankene i Norge som siden 2016 har lansert flest utlånsprodukter som er med på å gjøre energi- og miljøinvesteringer mer lønnsomme for kundene. Pr tredje kvartal 2020 har banken 250 mill. kroner i «grønne» utlån, sammenlignet med 70 mill. kroner på samme tid i fjor. Banken står bak dannelsen av det grønne rammeverket «Green Finance Framework», der det er tydelige krav til grønne utlån og innskudd, og med minimumskrav innen bærekraft for å få finansiering. SpareBank 1 Hallingdal Valdres har allerede takket nei til en næringslivskunde som ikke oppfylte bankens krav innen bærekraft. 

Banken blir også berømmet for systematisk jobbing med effektiv ressursbruk og med å redusere egen miljøbelastning, gjennom målrettet arbeid med blant annet å redusere avfall og reisevirksomhet. Banken har så langt redusert sitt totale CO2-utslipp i konsernet med 25 % og 19 % per ansatt, blir det opplyst. 

Byggfirma i særklasse

I klassen små og mellomstore virksomheter fikk firmaet Moderne Byggfornyelse AS, basert i Oslo, prisen Årets Miljøfyrtårn 2020. Den korte begrunnelsen er «eksemplarisk miljøframgang etter flere år med målrettet miljøledelse».

En viktig del av bakgrunnen er at bygg- og anleggssektoren står for en stor del av samfunnets direkte og indirekte utslipp, og har stor betydning for at Norge skal nå sine klimamål: «Derfor gleder det juryen å kunne gi denne utmerkelsen til en tradisjonsrik og fremtidsrettet entreprenør med ekspertise på bærekraftig ombygging og rehabilitering av bygg», skriver juryen.

Moderne Byggfornyelse får en lang skryteliste av juryen. Her er noen av høydepunktene:

  • Reduserte CO2-utslippet fra 110 tonn i 2009n til 54 tonn i 2019
  • Reduserte totalt drivstofforbruk fra 18 000 liter i 2014 til 6 000 liter i 2019
  • Reduserte total avfallsmengde fra 1290 tonn i 2014 til 520 tonn i 2019
  • Økte sorteringsgraden fra 48,4 % i 2009 til 78,21 % i 2019. Flere av deres prosjekter har hatt tilnærmet 100 % sortering på byggeplass
  • Miljøarbeidet er godt forankret i øverste ledelse, samtidig som de ansatte også involveres aktivt
  • Virksomheten gjenbruker materialer så langt det er mulig, og samarbeider med et foretak som driver med resirkulering av overskuddsmateriell fra byggeplasser
  • Virksomheten har levert prosjekter som benytter Breeam-standarden, og jobber med å sikre at ansatte utvikler bredere kompetanse på Breeam inhouse

Administrerende direktør, Gøril S. Netteberg, fremholdt at de opererer i en bransje som er svært opptatt av miljø og innovasjon.

– Vi har vært Miljøfyrtårn siden 2009 og har alltid vært opptatt av å videreutvikle oss. For oss er dette en pris som henger svært høyt. Vi skal fortsette å jobbe med å strekke oss, og være en god ambassadør for Miljøfyrtårn. Men man oppnår ikke mål alene, så jeg vil rette en stor takk til mine fantastiske kollegaer, våre samarbeidspartnere, og alle som har bidratt til at vi har kunnet motta denne prisen, sier Netteberg blant annet.

En kommune til inspirasjon for andre

Spesialprisen Årets Inspirasjon 2020 gikk til Sandefjord kommune.

Norske kommuner står helt sentralt i det grønne skiftet, og er viktige aktører for å redusere klimagassutslippene i Norge, slår juryen fast.

Sandefjord kommune er en stor inspirasjon i kommune-Norge, ifølge juryen, og skriver videre: «Med sine 63 Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter, er de godt i gang med å «feie for egen dør», og går foran som et godt eksempel for resten av Sandefjord-bedriftene. Kommunen ligger allerede på en 5. plass på topplisten over kommuner med flest Miljøfyrtårn-sertifikater (totalt 186). Det skyldes en svært godt rigget kommuneadministrasjon, som sammen med en engasjert ordføreren, går i bresjen for å sette bærekraft på agendaen og øke miljøfokuset blant både innbyggere og næringsliv.»

Sandefjord kommune kan vise til mange konkrete mål eller oppnåelser:

  • Har satt ambisiøse klimamål, og skal innen 2030 redusere klimautslippene med 40 prosent. Kommuneplanen bygger på flere av FNs bærekraftsmål.  
  • Samarbeider på tvers av kommunalområder for å sikre at miljø, klima og bærekraft er med i alle beslutninger og planer. Har koblet miljøarbeidet i kommunen sammen med planarbeidet og har en klimakoordinator i tillegg til miljøfyrtårnkoordinator.  
  • Bruker sin innkjøpsmakt aktivt til å sette gode miljøkriterier ved offentlig anskaffelser.  
  • Etablerte en egen fabrikk i Vestfold som kunne håndtere matavfall og kumøkk fra lokale bønder for å lage biogass (Den Magiske Fabrikken).   
  • Jobber med et eget matsvinn-prosjekt for alle kommunens serveringssteder. 
  • Viser vei for bærekraftige bygg gjennom flere oppførte nybygg med blant annet solcellepanel, massivtre og sedumtak, og har satt konkrete mål om gjennomføring av bærekraftig områdeutvikling. 

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H), forteller at kommunen lagde den første miljøplanen i 2009.

– Etter det har det skjedd mange store ting. Vi har fått hybridferge mellom Sandefjord og Strømstad, og vi har i tillegg fått landstrøm. Dette har redusert utslippene tilsvarende 10 000 biler. Vi har fått mange nye miljøvennlige bygg, ikke minst i massivtre som reduserer CO2-avtrykket, og noen har sedumtak eller solcelletak. Vi har også vedtatt at vi skal ha en fossilfri bilpark, uttaler han blant annet.

Klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn, har sendt en gratulasjonshilsen til vinnerne, samtidig som han takker for innsatsen til alle Miljøfyrtårn-virksomheter:

 Gratulerer så mye til de verdige vinnerne. Det er spennende å se bredden blant vinnerne, men samtidig passer det som hånd i hanske med hvordan vi må tenke fremover for å lykkes med grønn omstilling. (…) For en klima- og miljøminister så er det godt å se virksomheter som ser verdien av å satse på grønne løsninger, og som viser at det også lønner seg! 


- Annonse -
Vil du annonsere her?