Fra venstre direktør ved Bjerknessenteret Tore Furevik, Sveinung Hole, daglig leder i Bergens forskningsstiftelse og Tor Eldevik, nestleder i BCPU, klimavarslingsenheten ved Bjerknessenteret. (Foto: Gudrun Sylte)
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Målet er å utvikle klimavarsling til et presisjonsnivå som gjør det praktisk nyttig for det norske samfunnet og for aktører i og rundt havområdene fra Atlanterhavet til Arktis, heter det i en pressemelding i anledning lanseringen.

Forskningsenheten blir etablert i tilknytning til Bjerknessenteret og får navnet Bjerknes CPU, der CPU står for Climate Prediction Unit. Ledere for den nye enheten blir Noel Keenlyside og Tor Eldevik, begge professorer ved Geofysisk institutt på UiB og Bjerknessenteret.

Finansieringen skjer ved at Bergens forskningsstiftelse går inn med 30 millioner kroner, mens de øvrige partnerne i Bjerknessenteret; UiB, Nansensenteret, Havforskningsinstituttet og Uni Research, stiller med tilsvarende ressurser i et spleiselag.

Bergens forskningsstiftelse er basert på donasjoner fra Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn. Med finansieringen som ligger til grunn for etableringen vil forskerne kunne arbeide i 5 år.

Værvarsel i 3 mndr – klimavarsel for tiår

Bjerknessenteret har nylig startet et prosjekt som har som mål å varsle været i kommende sesong – inntil 3 måneder. Til forskjell fra dette skal forskerne i den nye satsingen, Bjerknes CPU, utvikle metoder som legger til rette for operasjonell varsling av klima fra sesonger til tiår og enda lengre.

Målet er at man i fremtiden – på samme måte som været i dag varsles noen dager framover – kan varsle eksempelvis hvordan skiforholdene blir til neste år, hvor mye vann som havner i vannreservoarene til kraftselskapene, eller hvor mye fisk det vil være i Barentshavet.

– I Bergen har vi et unikt og internasjonalt anerkjent forskningsmiljø innen meteorologi. Bergens forskningsstiftelse vil bidra til utvikling av dette gjennom støtte til et forskningsenhet som fokuserer på praktisk anvendelig kunnskap om klimaendringer, sier daglig leder Sveinung Hole i Bergens forskningsstiftelse.

– I dag kan vi ikke se for oss en tilværelse uten værvarsel. Vår forskning skal gi svar på om vi i fremtiden vil kunne si det samme om klimavarsling. Det er det som er det viktige og praktiske målet med denne satsingen, sier den ene av lederne av Bjerknes CPU, professor Noel Keenlyside.

Bergen – byen for meteorologi og klimavarsling

Bjerknessenteret peker på at klimavarsling er et forskningsfelt som har vokst fram i Norge og internasjonalt de senere årene. Man viser til at både Keenlyside og Eldevik ledet ulike forskningsprosjekt innen klimavarsling, og den nye forskningsenheten vil bygge på dette grunnlaget.

I forskningsenheten blir forskere fra alle de fire partnerne i Bjerknessenteret samlet, det vil si UiB, Nansensenteret, Havforskningsinstituttet og Norce.

– Kanskje vil Bergen en dag være like kjent for klimavarsler som for meteorologi. Vi har i løpet av få år bygget oss opp til å bli et av de absolutt ledende miljøene innenfor klimavarsling. Med den fantastiske bevilgningen fra Bergens forskningsstiftelse har vi alle muligheter til å løfte oss ytterligere. Arven fra Vilhelm og Jack Bjerknes motiverer og forplikter, sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret.


 

- Annonse -