Fra XR-aksjonen i London 17. november (Foto: Stillbilde fra XRs egen video).

Tusenvis av demonstranter deltok i aksjonene i London sist lørdag. Extinction Rebellion stengte fem broer.

Protestaksjonene holdes for å rette et sterkere og mer markant søkelys på klimatruslene, som gruppen (forkortes til XR) mener ikke tas på alvor av regjerende myndigheter.

LES OGSÅ: Går gjerne i fengsel for klimaet, og nå vil XR inn i Norge

I Storbritannia har bevegelsen framsatt tre konkrete krav: Ingen klimautslipp i landet i 2025, mobilisering for klima på linje med mobiliseringen i vesten under 2. verdenskrig, og et deltakende demokratisk system.

BBC skriver at 6.000 deltok i aksjonen (med XR som kilde) i London, som startet med appeller ved Parliament Square før sperringene av broene tok til. En av aksjonistene, Tiana Jacout, erklærte at blokkeringen av broer ikke ble gjort med lett hjerte.

– Men om ting fortsetter som nå vil vi bli utsatt for en utryddelse større enn den som i sin tid drepte dinosaurene, sa Jacout.

Til britiske medier har politiet i London meldt at 82 aksjonister ble arrestert under aksjonen, men alle er nå løslatt.

I København ble det holdt en støttedemonstrasjon samme lørdag (se tweet under). Både i Danmark og Sverige er det opprettet avsnitt av Extinction Rebellion. Naturpress kjenner til at personer også i Norge har fattet interesse for å etablere samme type aktivisme.

Extinction Rebellion har på kort tid samlet betydelig oppslutning i Storbritannia. Facebook-sidene har nå over 32.000 følgere, og en video fra aksjonen lørdag 17. november er sett av 118.000.

Under: Tweet fra det danske avsnittet av Extinction Rebellion.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?